Solskydd & solkräm

Välkommen till Lykos stora sida med solkräm för ansikte och kropp såväl som solkräm för barn och vuxna! Här kan du frossa i både kemiska och fysikaliska solskydd från stora tillverkare som EVY, La Roche-Posay, Nivea och Vichy. Proffstipset: Välj alltid en solskyddsfaktor med hög spf!

762 produkter
762 produkter
    Visa alla
    Visa alla
    Visa alla
    Visa alla

Solkräm & solskydd hos Lyko

Solkräm, solskydd, solskyddsfaktor, SPF – kärt barn har många namn! Är du en lika stor hudvårdsnörd som vi är? I sådana fall vet du säkert redan att en bra solkräm är den bästa skönhetsinvestering du kan göra. Solskydd skyddar nämligen från både den del av solens strålar som skadar vår hud genom att bränna den, OCH den del som får huden att åldras snabbare. Javisst, för UV-ljus kan delas upp i fler kategorier – men mer om det senare!

 

Solkräm för kroppen

Huden på kroppen är tåligare än den i ansiktet. Därför är det inte riktigt lika noga med att välja skonsamma solskyddfaktor. Du kan om du vill kosta på dig att köpa solkrämer utifrån andra egenskaper. De från Hawaiian Tropic, till exempel, kommer med en underbart tropisk kokosdoft som adderar mervärde till vilket beachhäng som helst! Bra att tänka på är dock att vissa delar av kroppen är mer utsatta än andra. Axlar, dekolletage och övre delen av ryggen är nämligen nästan konstant exponerade för UV-ljus när du befinner dig ute. Var därför noga med att smörja dig där, och att smörja ofta. Välj gärna solkräm med hög spf också för kroppen.

 

Fysikaliskt vs kemiskt solskydd

 

Traditionella solskydd kan delas upp i två kategorier: fysikaliska och kemiska (eller en blandning). Att en solkräm är fysikalisk betyder att det ger ett FYSISKT skydd mot solen, genom att bilda ett lager som lägger sig utanpå din hud. Det skyddande lagret reflekterar sedan bort UV-ljuset så att det aldrig når dig. Fysikaliska solskydd har historisk sett ansetts vara mer skonsamma. Idag går produktutvecklingen för solskydd dock så pass snabbt fram att skillnaderna är små mellan de och kemiska skydd. Nackdelen med fysikaliska solkrämer är att de ibland kan ge ett så kallat white cast – alltså en vit beläggning som syns.

 

Kemiska solskydd däremot funkar så att de sjunker in och försvinner i huden. Där nere omvandlar de solens strålar till värme som absorberas. Fördelen med denna typ av solskydd är att de inte syns för blotta ögat. Nackdelen är att de tidigare har ansetts kunna täppa till huden. Det stämmer dock för det mesta inte längre. Flera populära solkrämer som passar problemhy som hy med akne, eksem eller rosacea är just kemiska solskydd – alla solkrämer från EVY, till exempel.

 

Vad skyddar solskyddsfaktor egentligen mot?

Ja, detta är en liten luring! UV-ljuset kan alltså delas upp i två delar: UVB som bränner vår hud och kan skada den allvarligt, och UVA som får den att åldras snabbare. Båda sorts strålar kan orsaka cancer. Förkortningen spf utläses sun protection factor och är ett mått på hur bra skydd en produkt ger mot UVB – den strålning som bränner oss. Ju högre spf, desto bättre skydd mot UVB. Hög spf är dock ingen garanti för att produkten även skyddar mot UVA. För att vara säker på att en solskyddsfaktorskyddar mot UVA så måste det vara markerat på annat sätt. Tyvärr finns det flera olika sätt att märka ut UVA-skydd på, till skillnad från UVB-skydd som alltid anges på samma sätt: spf. Märkningarna skiljer sig till exempel åt beroende på om produkten är amerikansk eller producerad inom EU. Läs därför alltid på produkten för att säkerställa att den har minst en märkning som säger att den också skyddar mot UVA.

 

I folkmun används ibland begreppet ”spf” när man egentligen menar ”solkräm” kort och gott. Det är alltså inte samma sak. Solkräm är produkten, spf är angivningen av hur bra UVB-skydd produkten har. Förvirrande!

 

Spf 25, spf 30 eller spf 50 – vad ska man välja?

Så här: ju högre, desto bättre. En liten svedd örsnibb eller en rödblossig panna kanske inte känns så allvarlig här och nu, men faktum är att de flesta solskador som vi drar på oss i ungdomen straffar oss först flera år senare. Jobbet du gör nu lägger därför grunden både för din framtida hudhälsa (där bland annat hudcancer är en riskfaktor) OCH hur länge den håller sig pigg och fräsch. I regel kan man därför säga att på sommaren är det solkräm med spf 50 som gäller – inte spf 30 och defiitivt inte spf 15. Under resten av året kan du gå lägre än så och testa en spf 30 eller spf 25 om du inte ska tillbringar så mycket tid i solen.

Nyheter och erbjudanden

Bli medlem i vår kundklubb och ta del av våra nyhetsbrev och sms så att du inte missar några erbjudanden eller kampanjer!

Följ oss

Kundtjänst

Information

Copyright 2024