Ekologiskt – Vad innebär det?

Ekologiskt och naturligt har blivit något av trend inom skönhet. Vi är rädda för parabener och tillsatser och söker oss mot mer skonsamma altern ativ. Men vad är egentligen ekologiskt? Och kan vem som helst säga att deras produkt är det? Lyko har pratat med Emma Bergqvist, produktexpert hos Weleda för att reda ut begreppen.

Vi bli allt mer medvetna som konsumenter och de senaste åren har allt fler ekologiska och naturliga alternativ dykt upp på marknaden. Men vad krävs det egentligen för att en produkt att klassificeras som ekologisk? Och är naturligt samma som ekologiskt? –Naturlig ekologisk hudvård är produkter med ingredienser från naturen. Råvaran bearbetas så lite som möjligt och behåller sina naturliga antioxidanter, vitaminer och fettsyror. Produktionen genomsyras av miljömedvetenhet med förnyelsebara råvaror som kan brytas ned av naturen, och hållbar odling genom att inte använda kemiska besprutningsmedel eller konstgödsel, säger Emma Bergqvist.

Att göra ett ekologiskt val kan kännas självklart för många men det är inte helt lätt när det kommer till skönhetsprodukter. I Europa finns det idag ingen lag eller några krav som reglerar vad en ekologisk eller naturlig produkt ska innehålla och det är lätt att luras av produkter som marknadsför sig som mer eller mindre naturliga.

– Eftersom det är så svårt att veta om en ekologisk hudvårdsprodukt är helt ren, alltså inte innehåller syntetiska ingredienser eller hur mycket ekologisk den egentligen är så kan det vara bra att kontakta olika varumärken och ställa frågor om produkterna, säger Emma Bergqvist. Men, det finns som tur är vissa riktlinjer som du som konsument kan titta efter. Dels så finns olika certifieringar som ger en fingervisning om hur mycket av produkten som är ekologiskt eller naturligt och sen är innehållsförteckningen en viktigt vägvisare.

"I Europa finns det idag ingen lag eller några krav som reglerar vad en ekologisk eller naturlig produkt ska innehålla och det är lätt att luras av produkter som marknadsför sig som mer eller mindre naturliga."

Se certifieringarna du kan lita på längre ner!

– Att lära sig vilka ingredienser man ska undvika är ett bra sätt att avgöra om en produkt som hålla de ekologiska och naturliga standarder som du är ute efter. Ämnen som man vill undvika i ekologisk hudvård är bland annat syntetiska tillsatser så som mineralolja, PEGämnen, parabener, carbomer och syntetisk doft. Alla nämnda har olika negativ miljöpåverkan eller eventuella hälsorisker. Dessa ämnen diskuteras ofta och huruvida dess gränsvärden är korrekta men om man väljer ekologisk hudvård så behöver man inte fundera på gränsvärden och cocktail-effekten, säger Emma Bergqvist.

Om ingredienslistan är en enklare vägvisare så kan certifieringar ses som ett tecken på en seriös tillverkare. Problemet är att det finns många av dem och de har alla olika definitioner och krav på naturliga och ekologiska skönhetsprodukter. Att en produkt är certifierad betyder alltså inte att alla ingredienser i produkter är ekologiska eller att den är helt naturlig. Ecocert, en av de mer välkända certifieringarna, kräver till exempel bara att 10 procent av produkten innehåller ekologiska ingredienser medan Soil Association kräver minst 95 procent ekologiska ingredienser för sin märkning.

Om ingredienser och klassificeringar

Det finns alltså både ekologiska och naturliga produkter, och i många fall är ju en ekologisk skönhetsprodukt även naturlig. Men hur vet man vad som är skillnaden? Det är viktigt att veta att de flesta ekologiska produkter inte kan certifieras som till 100 procent ekologiska eftersom de i någon mån innehåller vatten, som klassas som en naturlig och icke ekologisk ingrediens.

Det här betyder ekologiskt: För att en ingrediens ska få kallas ekologisk så måste den vara odlad. Det gör att till exempel vatten inte kan räknas med som en ekologisk ingrediens eftersom den inte odlas. En ekologiskt odlad ingrediens kommer från en kontrollerad odling där bekämpningsmedel inte är tillåtna och där ursprunget kan verifieras.

Det här betyder naturligt: Att en produkt är naturlig betyder att produkten i fråga innehåller ämnen som kommer från naturen. Det kan vara allt från vatten, till lera, till växtoljor. Många produkter innehåller naturämnen, så som exempelvis lera, som inte heller kan kallas ekologiska. Även naturnära ämnen som glycerin gå inte heller att certifiera. Det innebär alltså inte att produkten är sämre på något sätt utan att den helt enkelt innehåller en blandning av naturliga och odlade ingredienser.

Liten ordlista

Mineralolja: Benämns ofta som pariffinum liquidum i innehållsförteckningen och finns i allt från läppbalsam, ansiktskrämer och hårvård. Dess vanligaste funktion är att verka smörjande och skyddande mot väder och vind. Mineralolja lägger sig som ett lager ovanpå huden/håret/läpparna och kan därför vara tilltäppande för personer med känslig eller aknebenägen hy.

PEG-ämnen: PEG-ämnen, eller polyethylene glycol som förkortningen står för, är ett samlingsnamn och benämner en samling ämnen som bland annat används för att olja och vatten i produkt ska fungera tillsammans, hjälpa andra ingredienser att kommer ner i huden och smörja huden. PEG-ämnet följs ofta av en siffra och den siffran står för ämnet molekylära vikt.

Parabener: Det här är idag en välkänd ingrediens som många håller sig undan. Men vad är en paraben egentligen? Kort och gott: ett konserveringsmedel. Parabener används i skönhetsprodukter för att förlänga dess hållbarhet men efter rapporter om att ämnet kan vara hormonstörande har många företag idag valt andra alternativ. De vanligaste parabenerna är methyl- och ethylparaben.

Carbomer: Carbomer är ett förtjockningsmedel som används inom kosmetik för att göra krämen mer behaglig och tjock. Den är vad som kallas en polymer: en kemisk förening som bildar stora molekyler som kan absorbera stora mängder vätska och därför bilda geléer och tjocka blandningar.

Syntetisk doft: Det som är lurigt med syntetisk doftar är att de kan innehålla en rad ämnen vi inte vet något om, detta eftersom tillverkaren inte behöver lista och redovisa sina enskilda ingredienser. Det är därför det bara kan stå ”perfume” i innehållsförteckningen och inget annat. Ekologiska och naturliga tillverkare lista ofta sina tillsatta dofter på samma sätt men med en * där de anger ”naturlig växtparfym” eller “doft från essentiella oljor” efter.

7 certifieringar att lita på

SOIL ASSOCIATION: Har sitt ursprung i England och började certifiera kosmetik 2002 men själva organisationen grundades 1946. Har två nivåer: ”Ekologisk” och ”Tillverkad med ekologiska ingredienser”. Här krävs att minst 95 procent av ingredienserna (förutom vatten) ska vara ekologiskt för att produkten ska få kallas ekologisk. För produkter som skriver ”Tillverkad med ekologiska ingredienser” krävs att minst 70 procent av ingredienserna är ekologiska.

För mer info besök: http://www.soilassociation.org/

USDA: Drivs av amerikanska jordbruksverket. Certifierar ekologiska livsmedel och kosmetik sedan 2005. Har tre olika nivåer: ”100% Organic”, ”Organic 95 %” samt ”Made With Organic Ingredients” där det krävs att minst 70 procent av innehållet är ekologiska ingredienser, tre av dem måste listas på förpackningen. Resterande 30 procent måste finnas med på listan över godkända ingredienser. Dessa produkter får bära certifieringslogga men inte USDA Organic-loggan.

För mer info besök: www.ams.usda.gov/AMSv1.0/ NOPOrganicStandards

NATRUE: Grundades av några av de ledande naturkosmetikföretagen i Europa; Laverana/Lavera, Logocos/Logona, Primavera, Santaverde, Wala /Dr. Hauschka, och Weleda. 70% av ett företags produkter måste uppfylla kraven för certifiering för att en produkt ska få certifieras och det finns tre nivåer: Naturkosmetik, Naturkosmetik samt Ekologisk naturkosmetik. För varje produktkategori är det fastställt mininivåer och maxinivåer för olika ämnen. Man skiljer även på; naturliga ämnen, naturnära ämnen och naturidentiska ämnen.

För mer info besök: www.natrue.org

ECO GARANTIE: Startades i Belgien och har certifierat produkter sedan 2004. Förvaltas av och har utvecklade standarder från den inte-vinstdrivande certifieringen Biogarantie. Oberoende och godkänt av jordbruksministeriet. Är en ickevinstdrivande organisation. Certifierar i en nivå och har inga procentangivelser.

För mer info besök: www.ecogarantie.eu/

ECO CONTROL: Startades i Tyskland och certifierar enligt samma standarder som NaTrue. Eco Control certifierar bland annat naturlig och ekologisk kosmetik och råmaterial från ekologiska jordbruk.

För mer info besök: http://www.eco-control.com/en/

OASIS: Startades 2008 av en rad företag, bland annat: Aveda Corporation, Estee Lauder Companies och L’Oreal. De har två kriterier med olika innebörd. ”Med ekologiskt innehåll: minst 70 procent av produkten är ekologisk och ytterligare krav på de återstående 30 procenten samt ”Ekologiskt” som, enligt information på hemsidan, kommer börja med krav på minst 85% fram till januari 2010 för att sedan gå över till 90% och till 95% två år senare.

För mer info besök: http://www.oasisseal.org/

NPA: Startade 1936 och certifierar bland annat mat och kosttillskott. Certifierar kosmetik sedan 2008. Har en nivå: ”Natural” där 100 procent av innehållet måste vara naturligt för att man på produkten ska få skriva ut ”natural” eller använda deras logga. För att få certifieras av dem måste dessutom 60 procent av varumärkets produkter möta upp de krav som NPA ställer.

För mer info besök: http://www.npainfo.org/

2015-09-07

Läs också vår artikel 'Hårolja – Vad är grejen egentligen?'

Tillbaka till Lyko Magazines startsida

Fakta

Nyheter och erbjudanden

Bli medlem i vår kundklubb och ta del av våra nyhetsbrev och sms så att du inte missar några erbjudanden eller kampanjer!

Följ oss

Kundtjänst

Information

Copyright 2024