Hur farligt är aluminiumklorid för huden?

Den beskylls för allt från att stänga porer till att orsaka cancer, men hur farlig är egentligen aluminiumkloriden? Vi reder ut begreppen.

Aluminiumsalt i antiperspiranterna

Visste du att du kan hitta kärleken med hjälp av dina armhålor? I alla fall enligt en studie av Bjorn Carey på Stanford University, som visar att svettlukten kan spela in när vi väljer partner. Trots det har svettlukt sällan ansetts särskilt populärt, redan de gamla egyptierna uppfann en form av deodorant.

Idag är, tack och lov, de moderna deodranterna ännu mer effektiva – ofta tack vare aluminiumsaltet i antiperspiranterna som drar ihop svettkörtlarna och håller armhålorna torra. Bra, kan tyckas, men både konsumenter och branschfolk har börjat ifrågasätta hur hälsosamt det egentligen är när aluminiumföreningen går in i kroppen.

Violeta Velevska är hudterapeut på och gör skillnad på antiperspirant och deodorant.

”En deodorant är parfymerad och förhindrar svettlukt. Antiperspirant innehåller aluminiumklorid som stänger porerna och hindrar svetten att komma ut”, säger hon.

Löpsedlar och bloggdebatter har i flera år larmat om att just aluminium skulle vara skadligt. Violeta Velevska håller med, hon tycker att produkter med aluminiumklorid bör undvikas.

”Vi vet att det är dåligt för kroppen eftersom det stänger igen svettutförselgången”, säger hon.

Ekologisk deodorant – ett alternativ

En del väljer att byta ut sin antiperspirant mot hemmakokade deodoranter för att undvika aluminiumföreningar. Andra väljer ekologiska deodoranter. Gabriela Lexmyr Lindström, som är naturkosmetisk hudvårdsterapeut, är en av dem.

”Vi har lymfkörtlar och väldigt tunn hud i armhålan så du ska vara försiktig med vad du sätter där. Aluminiumklorid, som är en kemisk förening av alkohol och klor, är väldigt ohälsosamt, speciellt tillsammans med alkohol som många antiperspiranter innehåller. Det kan ge upphov till inflammationer och eksem och är under granskning för konsekvenser som alzheimer och cancer i lymfkörtlarna.”

Gabriela Lexmyr Lindström förespråkar ekologiska alternativ och påpekar att svetten är kroppens naturliga sätt att rena sig.

”En del gör egna deodoranter hemma. Vissa klarar sig bra med kokosfett och eteriska oljor. Men glöm inte att läsa innehållsförteckningen på den ekologiska deodoranten, även ekologiska deodoranter kan innehålla aluminiumföreningar.”

Aluminium är ett grundämne som vi får i oss genom mat och vatten. Enligt Livsmedelsverket kan för mycket aluminium skada hälsan. En hel del forskning har gjorts om sambandet mellan cancer och aluminium i antiperspiranter men enligt senaste rönen från National Cancer Institute har inga kopplingar hittats.

Vetenskapskommittén för matsäkerhet i Norge har dock fastställt att daglig användning av antiperspirant kan leda till högre intag av aluminium än vad som klassas som riskfritt för folkhälsan.

Pär Svahnberg, som är ingrediensexpert på Kemisktekniska Leverantörsförbundet, tycker ryktet om aluminiumsalternas skadlighet är betydligt överdrivet.

”Det är tröttsamt med alla ingredienslarm. Svenska kosmetiklagstiftningen har läkemedelsliknande krav. Genom daglig användning av antiperspirant får du i dig 0,1 procent av den mängd aluminium som du får i när du äter”, säger han. ”Du behöver inte vara rädd för att använda antiperspirant.”

Pär Svanberg har inget emot de som använder kokosfett eller ekologiska deodoranter, så länge produkterna uppfyller samma krav som konventionella deodoranter. Samtidigt menar han att alla kroppar reagerar olika och du måste prova sig fram till en antiperspirant som fungerar för just dig. Såvida du inte väljer att gå på studien från Stanford University och låter svetten visa vägen till kärleken.

På ingredienslistan:

Aluminiumföreningar i deodoranter heter oftast aluminiumklorid, men kan också heta aluminiumkolhydrat, aluminiumacetat eller aluminiumacetotartrat.

Produkttips

  1. Deonat Aloe stick är fritt från parabener och aluminiumkolhydrat, 158 kr.
  2. Malin+Goetz Eucalyptus deodorant innehåller varken alkohol eller aluminiumkolhydrat, 195 kr.
  3. Laino Fresh Green tea deodorant är fritt från mineraloljor och aluminiumkolhydrat, 62 kr.
1.
2.
3.

Hur farliga är parabener? - Läs här

Tillbaka till Lyko Magazine's startsida

2014-09-23

Fakta

Nyheter och erbjudanden

Bli medlem i vår kundklubb och ta del av våra nyhetsbrev och sms så att du inte missar några erbjudanden eller kampanjer!

Följ oss

Kundtjänst

Information

Copyright 2024