Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Hur viktigt är ansiktsvatten?

Hur viktigt är ansiktsvatten?

Dagens ansiktsvatten har inte så mycket gemensamt med de starkt uttorkande produkter som var populära för 30 år sedan. Men behöver du verkligen en toner och vad ska den i sådana fall innehålla? Vi gör en djupdykning i det omdebatterade ansiktsvattnet.

Många för lata för att rengöra huden

Ansiktsvatten har funnits i nästan femtio år. Men trots att utbudet idag är enormt är det en produkt som många av oss struntar i när vi rengör vår hy.

”Folk är lata, helt enkelt”, slår den engelska hudvårdsexperten och bloggaren Caroline Hirons fast.

Den amerikanska hudläkaren Alicia Zalka tror att förklaringen ligger i att ansiktsvatten inte känns särskilt modernt just nu.

”På 70- och 80-talen var det ett överdrivet användande av toners, men allt går i vågor. Just nu ligger allt fokus på BB- och CC-krämer”, säger hon.

Genombrottet för ansiktsvatten

Ansiktsvattnets stora genombrott kom 1968 när Clinique lanserade sitt numera världsberömda 3-stegssystem. Kitet, med en rengöringstvål, ett exfolierande ansiktsvatten och en fuktighetskräm, var ett helt nytt sätt att se på rengöring. Andra företag hoppade på trenden och nu erbjuder de allra flesta hudvårdsföretag ett eller flera ansiktsvatten.

Men vad ett ansiktsvatten är och bör göra delar experterna mening om. Ansiktsvatten kan ha flera olika namn, som toner, spray eller mist, och också olika egenskaper.

Enligt Caroline Hiron kan samtliga delas in i tre grupper: Balanserande ansiktsvatten, som återställer hudens pH-värde. Exfolierande ansiktsvatten, som ofta innehåller syror. Och fuktighetsgivande ansiktsvatten, som kan användas vid behov.

”Från början var ansiktsvatten en alkoholstinn produkt som skulle avfetta huden efter icke vattenlösliga rengöringskrämer. Det lite modernare ansiktsvattnet, som började komma i slutet av 80-talet, handlar i stället om fukt och har ingen rengörande effekt.”, säger Hanna Seth, hudterapeut och representant för Dermalogica i Sverige.

Fokus på återfuktning

Hur viktigt är ansiktsvatten?

Dermalogica har valt bort uttorkande alkohol i sina ansiktsvatten och erbjuder bara fuktgivande sprayer. Hudläkaren Alicia Zalka vill inte gå med på att kalla dem för ansiktsvatten.

”För mig är en toners uppgift att, genom exfoliering, hjälpa till att ta bort smuts från huden”, säger hon.

I och med att de återfuktande produkterna ändå marknadsförs som ansiktsvatten har dess roll i skönhetsrutinen flyttats fram. I stället för att ses som det andra steget av rengöringen har ansiktsvattnet kommit att förknippas med ett första steg till fukt.

När ansiktsvattnets användningsområde breddas blir även diskussionen om vad det bör innehålla större. Alkoholens vara eller icke vara väcker starkast känslor.

”Jag skulle aldrig använda ett med alkohol som första eller andra huvudingrediens. Det är bara okej i små doser för att hålla de andra ingredienserna fräscha”, säger Caroline Hirons.

Inte heller på Dermalogica kan man se någon fördel med alkoholhaltiga ansiktsvatten.

”Ansiktsvatten med alkohol tar bort allt fett från hudytan – även sådant vi behöver för att skydda oss mot bakterier och virus. Du vill istället ha något balanserande på huden”, säger Hanna Seth.

På Clinique anser man att alkoholen har fått ett oförtjänt dåligt rykte.

”Alkohol fungerar utmärkt för att rengöra och ta bort fett. Den tar bort olja på ett naturligt sätt och om du använder rätt mängd alkohol för din hudtyp kommer den inte att vara uttorkande”, säger hudläkaren David Orentreich, son till Norman Orentreich som uppfann märkets populära 3-stegssystem.

Hudläkaren Alicia Zalka håller med om att alkohol kan vara bra – i vissa fall.

”Toners som innehåller alkohol eller trollhassel är absolut inte dåliga, men alla behöver dem inte.”, säger hon.

Rengöring på rätt sätt och huden återställer sig själv

Medan hudvårdsföretagen försöker övertyga oss om nödvändigheten av att använda ansiktsvatten vill istället hudläkarna och hudterapeuterna tona ner dess betydelse.

”Ansiktsvatten är ingen behandlingsprodukt, det är en komfortprodukt. Jag tvivlar på dess effekt. Huden är en fantastisk organism. Använd en bra rengöringsprodukt och huden kommer snabbt att återställa sitt pH-värde själv”, säger Liliane Sallander, kemist och medicinsk hudterapeut.

Personer som får ut mest av ett ansiktsvatten är de som har en oljig hy och problem med akne, enligt hudläkaren Alicia Zalka.

”Framför allt tonåringar, som har pormaskar och oljig hy, rekommenderar jag att använda ett exfolierande ansiktsvatten. Men för en genomsnittlig person är en toner inget måste”, säger hon.

Meningsskiljaktigheterna till trots är experterna eniga om att framtiden för ansiktsvatten ser ljus ut.

”Om företagen är smarta och döper om dem till exempelvis exfolierande lotions tror jag absolut att de kommer göra en comeback”, säger Caroline Hirons.

Hanna Seth förutspår att det traditionella ansiktsvattnet kommer få svårt att stå sig mot de nyare sprejerna.

”Det kommer säkert fortsätta att finnas en marknad för båda. Men den gamla sortens ansiktsvatten som ska appliceras med bomull är tidsödande och jobbigt. En sprej, däremot, är svalkande, tidseffektiv och multifunktionell.”

Inte heller Liliane Sallander tror att ansiktsvattnets popularitet kommer att dunsta. Men hon ser snarare fram emot att någon ska ta fram ett ansiktsvatten med funktionen att den stannar på huden.

”Personligen tycker jag att dagens ansiktsvatten är totalt onödiga. Men visa mig en forskning som säger annorlunda och jag ska gladeligen erkänna att jag har fel”.

Tänk på detta

Fuktgivande produkter
Bra fuktbindare.
Aloe Vera
Sodium PCA
Hyaluronsyra
Algextrakt

Rekommenderade syror
För en exfolierande effekt.
Salicylsyra
Mjölksyra
Glykolsyra

Aktiva ingredienser
Bra för de flesta.
Vitamin C
Vitamin E
Lavendel
Rosenvatten

Ingredienser att undvika
Undvik om de står som första eller andra ingrediens på INCI.
Alcohol
SD-alcohol
Alcohol Denat
Isopropyl Alcohol

Klicka här för att se hela vårt utbud av ansiktsvatten

Tillbaka till Lyko Magazine's startsida

2014-10-10

Fakta

40 BUTIKER
Nyheter och erbjudanden
Följ oss

Kundtjänst

Copyright 2018