Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Ren utan schampo – ekologisk hårvård

Ren utan schampo?

Den gröna vågen med mindre tillsatser har nått våra hår. Många är överens om att det är bra att välja bort kemikalierna, men åsikterna om hur man ska göra detta på bästa sätt går isär.

Innan schampot gjorde intåg i våra badrum i början av 1900-talet var det vanligt att använda tvål eller bikarbonat för att tvätta håret rent.

Efter schampots sekellånga herravälde har en del börjat ifrågasätta schampots effekter. De väljer att byta ut sitt schampo mot traditionella rengöringsmetoder som exempelvis bikarbonat, ägg eller balsam – en metod som har fått namnet ”no poo”.

Enligt den populära communityn nopoo.se kommer namnet från engelskans ”no schampoo” men är också är en ordlek med poo, ”inget skit”.

Ren utan schampo?

De som väljer att ta bort ”skiten” vill undvika en lång lista kemikalier som ofta finns i hårprodukter, bland annat sulfater och silikoner.

”Jag fick en ögonöppnare när jag läste boken Badskumt av Katarina Johansson om de giftiga kemikalier som finns i våra skönhetsprodukter”, säger bloggaren Karin Johansson som har rengjort håret med no poo-metoden i snart två år.

Själv använder hon oftast rågmjöls- eller balsamtvätt.

”Förutom att du undviker kemikalier tycker jag den största fördelen är att du inte behöver tvätta håret lika ofta. Nu räcker en gång i veckan och lite torrschampotvätt emellanåt jämfört med varannan dag innan”, säger hon.

Sulfatfritt schampo

Trikologen Annika Blykerts tror också att håret mår bättre av att inte tvättas med exempelvis rengörande sulfater som finns i väldigt många schampon.

”Sulfater torkar ut hårbottnen och tar bort hårets naturliga fett. När det händer försöker hårbotten kompensera genom att producera mer fett. Det blir en ond cirkel, håret blir fetare och du måste tvätta det oftare”, säger hon.

Sussanna Lassus, VD på ett företag som arbetar med produktsäkerhet och utveckling av skönhetsprodukter, håller inte med och är kritisk till no poo-metoden.

”Alla schampon som finns på den svenska marknaden är noggrant testade och hur säkra som helst, debatten om sulfater är befängd. Vill du dra ner på kemikalier kan du börja med att inte tvätta håret så ofta, en till två gånger i veckan räcker”, säger hon.

Ekologisk hårvård ett trendigt alternativ

Men även en del frisörer och hårvårds-producenter som inte vill slopa schampot helt har ändå börjat undvika vissa kemikalier.

Frisören Patrik Lernberger utvecklar hårvårdsprodukter utan sulfater och silikoner. Han tycker att no poo-trenden är bra, eftersom den uppmärksammar konsumenten på vilka ämnen och kemikalier som appliceras i våra hår.

Trots det tycker han ändå att det är mest lämpligt att använda schampo.

”Du kan inte veta hur ett hår som inte är tvättat med schampo reagerar på exempelvis värmeverktyg. Att hitta bra produkter är en djungel, men konsumenten måste lära sig att ta sitt ansvar och läsa innehållsförteckningen på schampo precis som på livsmedel”, säger han.

Detta är No poo:

En metod att tvätta håret utan schampo för att dra ner på kemikalierna i vardagen. Många upplever också positiva effekter för håret. Begreppet har gått från att gälla enbart hårvård till att bli ett mer allmänt begrepp som strävar efter att undvika så många kemikalier som möjligt i vardagen.

Här hittar du massor av ekologiska hårvårdsprodukter

Tillbaka till Lyko Magazine's startsida

2014-08-13

Fakta

40 BUTIKER
Nyheter och erbjudanden
Följ oss

Kundtjänst

Copyright 2018