Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Trender inom hudvård: Bokstavskombinationer

Trender inom hudvård: Bokstavskombinationer

Det är över två år sedan den första BB-krämen lanserades i Sverige, ändå vet inte alla vad det är. Nu finns det dessutom både CC-krämer, DD-krämer och till och med EE-krämer. Känner du dig rådvill? Lugn, vi reder ut begreppen.

BB-kräm – Allt-i-ett-lösning

Påsar under ögonen, röda partier och missprydande finnar – en fläckfri hy är ett fenomen så exotiskt att det borde visas upp på museum. Men det finns en produkt som utlovar en problemfriy hy – BB-krämen.

”En BB-kräm är en förskönande produkt med en omedelbar effekt. BB:n i Sverige är något mitt emellan hudvård och makeup – det bästa från två världar”, säger Emma Lindgren, produktansvarig för L’Oreal och Garnier i Sverige.

BB-krämer baseras på en allt-i-ett-teknologi som lovar jämnare hudton, vård, lyster, fukt, solskydd och täckande effekt. Och de har blivit populära hos många.

”Det är det enda jag använder, jag har skippat foundation helt”, säger Désirée Eklöf, som driver skönhetsbloggen Fröken Rosa.

Men BB-krämer är inget nytt. Ett halvt sekel har passerat sedan läkaren Christine Schrammek tog fram den första versionen i Tyskland. På 1980-talet släpptes produkten på den asiatiska marknaden och blev en storsäljare.

”Asiatiska kvinnor är besatta av hudvård, för dem är det självklart med solskyddsfaktor 50. Efterhand tillsattes antioxidanter och välgörande ingredienser i krämen”, berättar Désirée Eklöf, som själv använder många asiatiska krämer.

Trender inom hudvård: Bokstavskombinationer

Garnier tidigt ute på marknaden

Först för ett par år sedan fick Sverige upp ögonen för allt-i-ett-krämen i samband med att Garnier lanserade sin Miracle skin perfector BB. Idag är det märkets bäst säljande produkt.

Men trots att BB-krämerna gjort succé på den skandinaviska marknaden föredrar till exempel Désirée Eklöf de asiatiska varianterna vars BB-beteckning står för ”blemish balm” framför den svenska marknadens ”beauty balms”.

”Här är BB-krämerna färgade dagkrämer och inte lika vårdande som de asiatiska”, säger hon.

Certifierade hudterapeuten Johanna Lind Clausen håller med om att det är stor skillnad på de olika BB-krämerna. Hon menar att konsumenterna måste vara uppmärksamma – bokstavsbeteckningen är inte en kvalitetsstämpel som lovar att krämen håller en viss nivå.

”BB:n ska ersätta din dagkräm men problemet är att många är för tunna och därför inte tillräckligt vårdande”, säger hon.

CC-kräm – nästa steg i utvecklingen

När BB-krämen kom framställdes den som en allt-i-ett-lösning på alla våra hudproblem. Sedan kom CC-krämen. Plötsligt räckte den så kallade enda lösningen inte längre till. Nej, tydligen behövs ytterligare en produkt, i alla fall för dig som vill justera hudtonen (CC står för ”colour correct”).

”Problemet med de här produkterna är att de olika märkena inte är överens om vad bokstäverna betyder – särskilt när det gäller täckningsgrad. Hos Estée Lauder är CC lättare än BB men hos andra märken är det tvärtom”, säger Jan Lago, education manager hos Estée Lauder och Tom Ford Beauty.

Alexandra Aronsson är makeupartist. Med uppdrag för bland andra Damernas värld och Stockholm Fashion Week har hon kontakt med krämerna dagligen i sitt arbete.

”Jag kan inte se så stor skillnad mellan BB och CC, trots att CC ska vara mer färgkorrigerande. De påstås vara allt-i-ett-produkter, men jag behöver använda concealer kring ögonen ändå”, säger hon och berättar också att hon alltid använder fuktkräm och ofta foundation tillsammans med bokstavskrämerna.

”Men jag tipsar gärna om BB- eller CC-krämer till den som efterfrågar en färgad dagkräm”, säger Alexandra Aronsson.

Trender inom hudvård: Bokstavskombinationer

Allt-i-ett, för både huden och numera även hårstråna. Hårvårdsmärket Alterna släppte redan förra sommaren sin Caviar CC-cream för håret och svenska Lernberger Stafsing har också lanserat en BB-kräm för håret.

I takt med att antalet prefixkrämer ökar blir det svårare att hitta rätt i bokstavsdjungeln. Vilken ska du köpa? BB:n som lovar korrigering av mindre skönhetsfel? CC:n som har mer färgkorrigering? Eller kanske rentav DD:n? För om du kämpar mot rynkor kan du även behöva en sådan. DD står för ”Dynamic Do-all” och är kräm med extra anti-age-egenskaper.

Flera olika typer av bokstavskrämer är tänkt att ge större valmöjligheter, men att ha många alternativ är inte bara positivt.

”Jag tror att det är tänkt att de här bokstäverna framöver ska göra det lättare, men det kan bli mer förvirrande om de blir fler”, säger Jan Lago.

Kräm med exfoliering – senast trenden

Senast i trenden är EE som står för ”Extra Exfoliating”. Under våren har Previse SkinCare släppt sitt EE MarineGranules, en rengöring som bygger vidare på alfabetstrenden.

Hur många bokstäver framtida prefix-krämer kommer att ha kan ingen svara på, men flera av representanterna från skönhetsindustrin är överens om att ju fler bokstäver det blir, desto svårare blir det för konsumenterna att hitta rätt.

Desirée Eklöf tror bokstavstrenden är på väg bort och vänder blicken mot öst.

”Det senaste i hudprodukterna i Asien är snigelsekret, det är jättestort där. Snigelsekret är naturligt exfolierande, innehåller naturlig glykolsyra, bleker pigmentfläckar, ger fukt och fungerar för alla hudtyper”, säger Désirée Eklöf. Blötdjurshudvård – kom ihåg var du läste det först.

I backspegeln

På 1960-talet tog hudläkaren Christine Schrammek fram krämen i Tyskland. Produkten togs ursprungligen fram för att läka ärr och ge bra täckning efter kirurgi och laserbehandlingar. Först 1985 kom BB-krämen till Sydkorea och Japan där den blivit en stor försäljningssuccé. Kändisar använder produkten för att skapa illusionen av en porslinsliknande hy. Trenden spreds senare till stora delar av Asien, Europa och USA.

I Sverige fick vi vår första BB-kräm för drygt två år sedan.

Produkter

  1. BB-kräm för ansiktet, Garnier Miracle skin perfector, 119 kr/50 ml.
  2. BB-kräm för håret, Lernberger Stafsing Leave in treatment bb cream, 189 kr/150 ml.
  3. CC-kräm för ansiktet, Max Factor CC cream spf 10, 149 kr/30m l.
  4. CC-kräm för håret, Alterna Caviar Anti-agning CC cream, 359 kr/74 ml.
  5. DD-kräm för ansiktet, Decléor DD Daily defence fluid, 295 kr/30 ml.
1.Garnier Miracle skin perfector
2.Lernberger Stafsing Leave in treatment bb cream
3.Max Factor CC cream spf 10
4.Alterna Caviar Anti-agning CC cream
5.Decleor DD Daily defence fluid
BB, CC, DD och EE

BB: Står för blemish balm/blemish base i Asien och beauty balm i Europa. En BB-kräm ska jämna ut din hudton, återfukta, korrigera mindre skönhetsfel, ge förbättrad lyster samt skydda huden mot solens skadliga bieffekter.

CC: Står för colour control/colour correct. Har liknande egenskaper som BB-kräm men är mer täckande hos vissa märken och mindre täckande hos andra. CC-kräm innehåller ofta högre solskyddsfaktor än BB-cream. Så medan BB-kräm är en tonad dagkräm är CC-kräm, hos vissa märken, mer lik en foundation.

DD: Förkortning av Dynamic Do-all. DD-cream är en mix mellan BB- och CC-krämerna. Den innehåller dessutom extra mycket åldersförebyggande egenskaper och har fokus på att minska fina linjer och rynkor.

EE: Står för Extra Wxfoliating. Under våren 2014 släppte Previse SkinCare sin EE MarineGranules, den första EE-krämen på marknaden. Det är en växtbaserad rengöringsmousse som lägger fokus på att ta bort döda hudceller.

Här kan du läsa om hållbarheten på smink

Tillbaka till Lyko Magazine's startsida

2014-09-26

Fakta

40 BUTIKER
Nyheter och erbjudanden
Följ oss

Kundtjänst

Copyright 2018