Vill du ha stamceller i din hudkräm?

De finns i vår trädgård, men nu ska stamcellerna in i vår hud också. Frågan är från vilka växter de egentligen ska tas och hur de ska odlas – om vi nu behöver dem överhuvudtaget.

En ingrediens enligt vissa. En teknik, säger andra. Det kan låta som science fiction men är väldigt enkelt. Det finns två sorters mänskliga stamceller: embryoniska stamceller och vuxna stamceller.

Forskningen på de embryoniska cellerna är strikt medicinsk och har potential att kunna bota många sjukdomar. Inom kosmetiken är det istället än så länge främst stamceller från plantor som undersöks, analyseras, odlas och används.

Växtstamceller är inget sällsynt eller magiskt; vi hittar dem överallt i naturen. De bildas närhelst en växt växer. Eller snarare: precis exakt när den börjar växa.

”Stamceller är början på en cell, ett ”foster” om man vill förklara det lite slarvigt, som sedan kan utvecklas och bli andra celler”, säger Céline Laperdrix, forskningsansvarig på Yves Rocher.

Alla som någon gång har satt blomskott i vatten vet att det först växer ett slags substans ut ur snittet, substansen blir till trådar som i sin tur blir rejäla rötter. Substansen utgörs av stamceller. Några av företagen som forskar kring detta är Oriflame och Origins.

”Vad stamcellerna blir är ett resultat av vad du göder dem med under odlingen”, säger Declerq på Origins. ”Exakt vad vi gödslar med är vår affärshemlighet. Rent hypotetiskt kan det vara salter eller socker.”

Inte bara odlingsmiljön utan också vilken växt du använder är av vikt. 2010 kom Mibelle, ett litet schweiziskt företag, ut med marknadens första stamcellsingrediens.

Det var en växtstamcell från äppelextrakt, som hamnade i dyra krämer från L’Oréal. Nu har Lancôme lanserat egna stamceller från ros, medan Helena Rubinstein tar sina från havsväxten oceanic crista.

Är det säkert att använda stamceller i hudvård?

Mycket av forskningen görs på växter som klarar extraordinära omständigheter som kyla, hetta eller syrebrist. Alla växter kan skapa en speciell sorts enkla molekyler just vid påfrestningar, molekyler vars uppgift är att skydda mot bland annat uttorkning. De skyddande egenskaperna sägs kunna överföras till mänskliga hudceller.

Stamcellspionjären Mibelle visade redan 2010 i egna studier både på människor och i laboratorium att stamcellerna från äppelextrakt kan gynna produktionen av mänskliga stamceller och skydda dem från stress och minska rynkor.

Också Yves Rocher påstår sig ha kunnat mäta att extrakt från växtstamsceller kan förbättra huden.

Stamceller kan också vara en teknik, exempelvis ett sätt att i laboratorium skapa och odla växter som kanske inte går att odla naturligt.

”Det är ett effektivt sätt att odla växter som är svåra att hitta i sin naturliga miljö, till exempel för att de växer på havets botten. Du kan också använda stamceller för att du vill använda en del av en växt med väldigt flyktiga egenskaper”, säger Declerq på Origins.

Odlingarna av stamceller är inte olik en surdeg: har du bara en liten bit deg kan du låta den växa, baka ut och sedan växa och baka ut igen, i det oändliga.

Mavon på Oriflame beskriver stamceller som ett slags miljövänligt växthus, där skönhetsindustrins forskare kan skaffa sig ingredienser som behövs genom att utgå från en stamcell och sedan odla den till lämplig växtsubstans. Laperdix på Yves Rocher vill dessutom kunna använda stamceller som ett transportsystem för molekyler.

I framtiden kan vi alltså komma att betrakta stamceller mindre som ingrediens och mer som teknik för miljövänlig växtodling eller för att transportera aktiva ingredienser i hudvården. Oavsett vilket så kan du vara helt lugn för din säkerhet.

”Det är absolut säkert att använda växtstamceller i hudvård”, säger Laperdrix. ”Du och växten har olika DNA så det kommer inte att börja växa löv på dig!”

Vill du testa stamcellshudvård?
  1. Adonia StemuLift, 765 kr/30 ml, kliniskt bevisat att reducera synlighet av rynkor med 43% inom 9 dagar.
  2. Lumene Cloudberry Lenght Serum Mascara, 149 kr/7 ml, innehåller stamcellsextrakt från arktiska hjortron. Extraktet innehåller antioxidanter som skyddar fransarna.
  3. CCS Oliva Eco Age Well Day Cream, 169 kr/50 ml, en intensiv fuktcream med anti-age ingredienser som skyddar mot dagens påfrestningar. Innehåller stamceller från äpple.
  4. Babor Balancing Cashmere Wood Set, 429 kr, lyxig kroppsvårdsserie där behagliga dofter kombineras med silkeslena konsistenser.
  5. Tahe Botanic Keratin Gold Liquid Gold, 89 kr/30 ml, Liquid Gold med keratin, aktiva växtceller stamceller och arganolja. Motverkar tecken på ålder, förstärka insidan av hår, återställa dess ton, ljushet och extrem mjukhet.

Snigelslem senaste skönhetsknepet - Läs mer här

Tillbaka till Lyko Magazine's startsida

2014-06-17

Fakta

Nyheter och erbjudanden

Bli medlem i vår kundklubb och ta del av våra nyhetsbrev och sms så att du inte missar några erbjudanden eller kampanjer!

Följ oss

Kundtjänst

Information

Copyright 2024