Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Linda Pira: ”Jag hinner aldrig med smink”

Linda Pira

Grammis-vinnaren Linda Pira, aktuell som sommarpratare i P1, är svensk hiphops hetaste stjärna. Hon har gjort succé inte bara med sin musik utan också med sin attityd: ”I mitt första skivkontrakt skulle jag gå ner i vikt och fixa mina tänder. Mamma rev sönder det direkt.”

Succén har kommit snabbt för Linda Pira. På knappt ett år har hon blivit ett av de hetaste namnen på den svenska hiphop-scenen, inte minst sedan hon vann en Grammis som Årets nykomling.

“Det har gått så snabbt att jag redan har uppnått alla mina mål!”

Uppväxt i Hässelby och skolad på Fryshuset är Pira van att uppfattas som strulig, men hon vill bryta stereotypen och visa upp en mjukare sida av sig själv, bland annat genom att göra hiphop som fler kvinnor kan relatera till.

“Mina låtar är utelämnande, de handlar om vänskap, svek och graviditet. Jag vet inga killar som rappar om sånt”, säger Pira.

Hon har alltid känt sig hemma i hiphoppens mansdominerade värld, men har svårt att förstå sexualiseringen inom musikbranschen och de krav som ställs på kvinnliga artister.

“När jag var 15 fick jag mitt första skivkontrakt, där det stod att jag skulle gå ner i vikt och fixa mina tänder. Mamma rev sönder det direkt.”

Linda Pira
  • Ålder: 28 år.
  • Bor: Hässelby
  • Familj: Sambon Teddy och tvillingarna Kyiam och Daviel, 10 månader.
  • Gör: Hiphopartist. Slog igenom 2012 som gästrappare i Stors låt Rom och Kush, signerades därpå (höggravid) av Redline Records och släppte sin första egna singel Bang Bang/Bäng Bäng sommaren 2013. Vann en Grammis 2013 för Bästa nykomling. Hennes andra platta släpps senare under 2014.

Att bli hiphop-stjärna var ingenting som Pira drömde om under sin uppväxt.

“Jag tyckte om att göra musik på skoj, men så fort det blev seriöst och folk började vifta med kontrakt ville jag inte vara med längre, det kändes inte kul. Jag var ung, strulig och saknade mål.”

Tiden efter skolan blev ofokuserad och trasslig. Pira hade svårt att hitta sin plats, musiken gled ifrån henne och hon tappade allt mer riktning i livet.

Först 2012 fick hon en ny chans med musiken, då hon erbjöds att gästrappa ett spår på Stors låt Rom och Kush. Reaktionerna lät inte vänta på sig, och karriären hon undvikit frågade inte längre om lov.

“Plötsligt hände allting otroligt fort, folk började dra i mig och ville ha mer. I samma veva träffade jag dessutom en kille och blev gravid med trillingar. Jag fick tänka om allt.”

Linda Pira

En prövande tid väntade. Graviditeten var inte planerad, förhållandet sprack och ett av barnen dog i magen. Pira beskriver det som en omtumlande period. Till stöd hade hon sin mamma och en stark tro på Gud, som fick henne att känna att detta var en uppgift som hon måste klara av.

“Det första jag tänkte var att jag måste välja. Jag kunde ju inte föda barn och starta en musikkarriär samtidigt! Jag bokade ett möte med skivbolaget för att dra mig ur, men producenten sa att alla som jobbade där också hade barn och att det inte var något hinder. Så jag valde att fortsätta”, berättar Pira.

Under hela graviditeten hade Pira ingen kontakt med barnens pappa, men när de bara var ett akut kejsarsnitt bort kom han tillbaka in i bilden.

“Vi började umgås som vänner och så en dag började det plötsligt pirra till lite i magen. Idag är vi jättekära!”

Som småbarnsförälder finns det ont om tid för fåfänga.

“Jag skulle vilja hålla på mer med smink och hår men jag hinner aldrig. Olja till håret är ett måste, annars blir det som svinto. Jag har alltid varit bekväm i min kropp. Visst kan det kännas lite jobbigt att visa upp sin mammamage och hull – men det är livet. Hade jag varit popstjärna hade kraven på mitt utseende varit större, men hiphop är mer tillåtande. Jag upplever faktiskt ingen press på hur jag ska se ut idag.”

Den 9 juli kommer man att kunna höra Linda som värd för sommar i P1. Där kommer hon bland annat att dela med sig av tankar kring sin barndom.

I necessären
  1. CND Essentials Solar Oil Nail and cuticle conditioner, 39 kr/3,7 ml.
  2. Carmex Lip Balm, 39 kr.
  3. Boots No.7 Moisture Drench Lipstick Siren, 129 kr.
  4. H&M Blusher by H&M Dazzling Peach, 49,50 kr.
  5. IsaDora Lash Booster Mascara, 139 kr.

Läs vår intervju med Jessica Almenäs här

Tillbaka till Lyko Magazine's startsida

2014-06-04

40 BUTIKER
Nyheter och erbjudanden
Följ oss

Kundtjänst

Copyright 2018