Allt om Curly Girl

Har du hört talas om ”Curly Girl”? Inte? Curly Girl-metoden har cirkulerat sig varm på sociala medier välden över. Är det samma sak som balsammetoden eller No Poo hur skiljer sig de åt och HUR kan lockarna komma tillbaka till ett rakt hår? Nu tänker Lyko Magazine verkligen djupdyka i ämnet och förklara exakt vad för slags fenomen vi har att göra med!

31 maj, 2019
12 gillar

Lorraine Massey heter en kvinna som på många sätt lågmält har revolutionerat hårindustrin. Redan 2011 skrev hon boken ”Curly Girl” om HUR du på bästa sätt får vackra, naturliga lockar. Hon har också skapat specialprodukter för lockiga hår och nu har hon embracat sin gråhårighet och skrivit en bok om hur du bäst sköter ditt grå (och lockiga) hår.

 

Lorraines koncept kallas för ”Curly Girl” och är ett begrepp som nu har cirklat runt i världen och även börjat landa i Sverige. MEN! Det är inte ett helt nytt system för att behålla och trolla fram lockar. Det som vi i Sverige kallar för ”balsammetoden” är extremt snarlikt Curley Girl-kulten, samma med No-Poo, bara ett aningens försvenskat namn.

 Så vad ÄR då Curley Girl? Jo, har du av naturen ett hår som är lockigt eller har självfall så är det OFTAST ett torrare och aningens frissigare hår med tendens att lätt få kluvna toppar. En av orsakerna till att ett lockigt hår kan bli torrt är att vanliga (oftast lite billigare) schampon innehåller sulfater och tensider som rengöringssystem. Det är dessa ämnen som löser upp smuts och fett – och därmed också fukten på håret. Har du ett lockigt hår är det oftast extra känsligt för uttorkning.

Balsammetoden/Curley Girl går ut på att du slutar använda produkter med uttorkande sulfater/tensider, silikoner och värmestyling och bara satsar på att ge håret FUKT och kärlek. Genom att sluta torka ut lockarna och bara tillföra fukt är teorin att lockarna ska få tillbaka sin naturliga struktur och ”studsighet”.  Detta gäller även dig som kanske tidigare har haft lockar som försvunnit – de KAN nämligen komma tillbaka med Curley Girl-metoden!

Detta gäller även dig som kanske tidigare har haft lockar som försvunnit – de KAN nämligen komma tillbaka med Curley Girl-metoden!

Däremot finns det inga givna ”regler” för hur du ska göra detta. Du måste liksom hitta din egna variant vad som passar dig, ditt hår, hårbotten och dina lockar.

Det är inga problem att använda stylingprodukter, curlboosters, mousse, spray eller gel för att styla och definiera lockarna. Det är rengöringen och värmen och som ska undvikas. Använder du däremot produkter med silikoner i kan det få motsatt effekt då silikoner lägger sig som en "sovsäck" runt hårstråt för att ge glans och mjukhet och och de löses bara upp med hjälp av sulfater som då såklart bara finns i schampon.När du väl har kommit igång med Curly Girl-metoden är det väldigt enkelt att följa.
Men, du måste börja på rätt sätt! Innan du kör igång så måste du:

 1. Tvätta håret en sista gång med schampo, gärna ett djuprengörande schampo som tar bort alla silikoner och restprodukter på håret.

 2. NÄSTA gång du tvättar håret ska du använda ett slags ”övergångs-schampo” som inte innehåller sulfater men som ändå tvättar rent. Detta steg kallas även Co-washing. Dessa schampon brukar inte löddra så mycket.

 3. Tillsammans med ditt Co-washing-shampo ska du nu använda ett godkänt Curly Girl-balsam (se utvalda produkter nedan) och när balsamet verkar i håret så reder du ut lockarna med en godkänd hårborste (ge dig själv gärna en hårbottenmassage också). I denna metod får du ALDRIG kamma lockarna i dess torra tillstånd, bara när de är blöta.

 4. Från och med nu så kan du välja att bara tvätta håret med balsam ELLER använda ditt Co-washing schampo när du känner för det – här får du prova dig fram vad dina lockar gillar. Du kommer märka att du inte behöver tvätta håret lika ofta. Men alltid: använd balsam, låt det verka, kamma med godkänd kam och skölj! Självklart kan du använda inpackning OCKSÅ innan du använder balsamet.

 5. När du sedan torkar håret så ska du INTE gnugga med handduken utan försiktigt krama ur fukten och använd gärna en microfiberhandduk eller babmbuturban som suger upp vatten utan att skada det känsliga blöta håret.

 6. Vill du använda stylingprodukter eller leave-in balsam gör du det med fördel i handdukstorkat hår och – är är supertipset: Böj dig framåt och KRAMA fram lockarna i håret. Gärna med en gel. Låt gärna håret självtorka och undvik värme så mycket du kan. Vill du ha ännu lockigare hår kan du snurra upp det på hårnålar tills det har torkat.

 7. Använd bara stora, mjuka gummisnoddar, Invisibobbles, diadem eller liknande om du vill sätta upp håret. Undvik små, smala snoddar som drar ut lockarna.


Självklart kan du använda Curly Girl-metoden även på rakt hår. Speciellt bra om du har torrt hår. Kom ihåg att det kan ta lite tid innan håret har återfuktat sig själv då det inte längre kan förlita sig på glans från silikoner.

Och här är ”godkända” Curly Girl-produkter som du kan välja friskt ifrån!AV: SKÖNHETSREDAKTÖR KRIZZ Lowélion
31 maj, 2019

Tyck till om artikeln

12 gillar

Betyg & kommentarer

Skriv en kommentar
Lägg till bilder
 • Medarbetare på Lyko
  för 5 månader sedan

  Intresserad curly girl

  Har självlockigt hår och är intresserad av att testa denna metoden, skulle nedan balsam funka eller är det ovan produkter endast ? :)

  https://www.lyko.se/briogeo/briogeo-curl-charisma-rice-amino--shea
  Gilla
  • för 1 vecka sedan
   Hej! Jättebra text och bra med konkreta tips på godkända produkter. Men, co-wash görs med balsam, inte schampo (kort för conditioner wash). Low poo-wash däremot görs med godkänt schampo. 🙂
   1 gillar

Nyheter och erbjudanden

Anmäl dig för nyhetsbrev och sms här!

Följ oss

Kundtjänst

Copyright 2019