Allt om K-beauty

Det finns nog få personer i Sverige som har så bra koll på den Koreanska skönhetskulturen och de galna trenderna som småländska Linn Weilar har! Idag är Linn och hennes team distributörer av hela 20 olika koreanska hud och-makeupmärke som de distribuerar till hela 8 olika länder! Och även på Lyko såklart (vi är ju nästan ett eget land, ehum) Linn har koll på alla konstiga koreanska trender, ingredienser och nya produkter - men Linn, du som är K-beauty expert, berätta för oss vad EXAKT är K-beauty? Måste man enbart använda snigelslem och 11-stegsritualer?

01 nov, 2018

- K-Beauty är en livsstil, ett sätt att vara som handlar om att man tar hand om sin hud men också sin insida. Det koreanska folket är generellt sätt stressade, jobbar mycket men var man än befinner sig så ger man sig själv en kvart på morgonen  och en kvart på kvällen att utföra sin rutin alldeles själv. Lyxig ME-time att starta och avluta dagen med. Ofta placeras ett skrivbordslikt bord i hemmen där rutinen sker. Rutinen inleds och avslutas med en kopp varmt te för att få igång kroppen inifrån på dagen och sedan förbereda kroppen för sömn på kvällen. Att ge någon en kram är fantastiskt och värmande, i den koreanska rutinen ger man sig själv kärlek varje dag. Det är en del av den koreanska läran som jag verkligen tycker om, säger Linn.  

Hur är synen på skönhet i Korea jämfört med synen på skönhet i Sverige?
- Det sitter i folksjälen!  Här spenderas mer pengar på hudvård än kläder, man går till spa ungefär en gång i veckan. Eftersom skönhet är så starkt kopplat till välmående så är det ett sätt att vara. Som att vi äter frukost ungefär. Koreanska männen lägger mer pengar än män någon annanstans i världen på hudvård. Hudvård är själavård helt enkelt. 

 

Linn Weilar

Hudvård är själavård helt enkelt.

 

 

 

 

 

 

 

Är det sant att K-Beauty innefattar en 11-stegs rutin för hudvård morgon och kväll?
Absolut, den kan till och med vara ännu längre. Rengöringsprocessen kan innefatta tre steg men minimum två, en sk dubbelrengöring där man med olja rengör make-up och en lödder-rengöring som avlägsnar smuts. Sedan är det dags att ge huden fukt och puntkbehandla de områden som har särskilda behov. Det gör du via toner, essence, ampoules, sheet mask, fuktighetskräm och slutgiltligen sovmask på kvällen eller solskydd med högt SPF på dagen. Inte att förglömma är ju att ha med sig en mist i väskan under dagen så man när som helst kan återfukta huden, säger Linn.


Jag blir matt av att bara läsa de steg som ska användas. Men själva ritualen verkar vara lika viktigt som produkterna i sig, alltså hur du använder produkterna och i vilket steg de hamnar efter varandra för att få maximal effekt. Det är tex viktigt att du använder en sheetmask efter serumet och inte på väl rengjord hud som vi får lära oss här i Sverige. Du bör också ta av dig masken innan den torkar så du inte får motsatt effekt och fukten sugs ur huden igen.  

- K-Beauty handlar också om att varje kvinna och man skall ha råd en hudvårdsrutin och därför är priset också betydligt mycket lägre än vad vi kanske är vana vid. Ibland kan man tycka att man blivit lurad av franska dyra märken, säger Linn. - Produkterutvecklingen har kommit mycket längre i Korea och de är framtagna med mycket modernare teknik. Jag skulle säga att de ligger ca 20-30 år före med sin teknikutveckling än Europa.

Man har ju hört talas om snigelslem, guld och geting gift i Koreansk hudvård. Men är det bara helt galna ingredienser som finns eller vad är unikt med K-beautys ingredienser? 
- Huden är ju som bekant kroppens största organ så i Korea menar man att det som ger näring till kroppen även ger näring till huden. Med det sagt så ser vi mycket av ansiktsmasker med morot och blåbär exempelvis. Ägg är en vanlig ingrediens i koreansk hudvård. Märken som TooCoolFor School har en egen serie med basen i äggvita. Andra ingredienser är Björksav som är en ersättare för vatten. Honung, sallatsspikblad och ginseng är andra. Guld är en ingrediensers som funnits i urminnestider och renande kol likaså. Inte förglömma är ju snigelslem, eller snigelfiltrat, som är en mycket erkänd ingrediens för sin förmåga att återfukta, jobba anti-age, antibakteriellt och lugnande för huden, säger Linn. 

 Men är det verkligen bra att använda så många produkter samtidigt? Bir det stor skillnad på hyn genom att använda 11 produkter jämfört med kanske för tre stycken som vi ofta gör här i Sverige?
- Det rungande svaret är JA! K-Beauty handlar om tre viktiga delar och det är rengöring, återfuktning och skydda huden mot solen. Att fuktlägga huden i flera steg istället för ett ger huden fler möjligheter att bli just återfuktad och är huden återfuktad så mår den bättre helt enkelt, mer motståndskraftig och mindre benägen att skapa nya linjer i ansiktet. Ett Glow som koreanerna skulle sagt!  Koreanska produkter är också ofta punktbehandlande dvs man ser till hudens olika behov. Kanske är man fetare i T-zonen och behöver vård för fetare hud där,  många är torrare på kinderna och då krävs det en annan behandling just där.  Jag personligen har haft vuxenacne tidigare och även mild rosacea på kinderna - detta har jag knappt problem med idag så jag är övertygad om dess excellens, säger Linn. 

 

 

Detta är ju jättespännande! Kan du lista de fem största trenderna inom K-Beauty? 
1) Sheet masks!
 
Dessa godingar ger en välbehövd 20 minuters avkoppling och återfuktning och kommer bara att fortsätta att trenda. Bubbelmasker. Innovativa djurmasker som berättar när man skall ta av dem. Arkmaskerna från HolikaHolika pryds av en gammal panda när den appliceras och efter 20 minuter har den övergått till en ung panda och då är det dags att ta av den! 

2) Mul-Gwang på koreanska eller glass-skin. 
Precis som det låter så skall huden efterlikna ett glas. Felfri, transparent och fylld av glow! Får dock inte misstolkas med make-up, detta är handlar om att fuktbelägga i flera steg för att skapa en hydrering och inte att forma looken med BB-Creams eller liknande. 

3) Hudvård + make-up= sant.
Sk skindation. Fler hybrider där hudvård och make-up blir till en och samma produkt. BB- creams, CC creams mfl är några exempel på detta.  Kanske kommer en foundation innehålla nyttiga verksamma ämnen som björksav eller collagen. Ett läppstift som jobbar aktivt mot torra läppar mm. Ett serum som också är en primer etc. 

4) Hemma spa, modeling masker eller sk gummimasker
där man blandar masken hemma är en växande kategori. Här ser vi också att man gärna gör det tillsammans med en vän och delar myset med någon!  


5) Ett nytt fenomen är att koreanska kvinnor förstör sin make-up rebelliskt mot sociala förväntningar mot att kvinnor skall se perfekta ut.

Feminism och att vara snygg för sin egen skull är en häftig kraft som börjar visa sig i ett land som annars är rätt så konservativt. 

 

Vilka är de mest unika, ”konstiga”, skönhetsprodukter du har stött på?- Några som inte skulle ”funka” i sverige pga för konstiga?

- Utveckligen i Sydkorea går med raketfart så varje gång jag är där är det nya innovationer som jag möts av. Ofta spännande men ibland för märkliga. Senast testade jag en öronmask dvs en sheet mask för öronen. Tveksamt om det blir en bästsäljare här. Sedan är det den generella bleka looken som koreanerna har som jag inte tror vi kommer anamma dvs att det anses vackert att huden är så ljus som möjligt.

Senast testade jag en öronmask dvs en sheet mask för öronen. Tveksamt om det blir en bästsäljare här.

  

 

 

 Vet du vad som kommer härnäst från Korea?
- Mildare produkter för känsliga hudtyper. Koreanska produkter går också från att vara HelloKitty liknande söta förpackningar till modernare utseende. Hudvårdsredskap tror jag också kommer bli nästa stora Must-have. Här ligger Korea långt fram i utvecklingen. Water peeling apparater kommer snart finnas i varje kvinnas badrumsskåp!

Okej Linn, som expert: Vilka är dina topp 6 bästa K-beauty produkter? 

1)  Ett enkelt första val, rengöring från E Nature som börjar som oljerengöring och vid masserande blir till rikligt lödder. 

2) Ultrasmooth Double Serum! Tryck på knappen och två olika serum kommer ut, en som punktbehandlar och som räcker över tid. En klar favorit! 
3)Veganska maskerna med soyablad istället för bomull är tunna, kylande och mycket verksamma.

 

4) Jag dubbelmaskar, ett med ark mask och med en modeling mask nedan; 

5) Världens bästa BB- Cream alla kategorier. Foundation, dagkräm och hög SPF i ett. 

6) För dig som vill bli ordentligt återfuktad, 5-in-1 kräm inkluderad; toner, ansiktskräm, serum, ögonkräm och mask i en och samma kräm. 

 

Vilka steg får man inte missa i den koreanska rutinen?
Rengöring, en bra fuktighetskräm och solskydd. Nu när det är kallare rekommenderar jag också ett verkande serum och essence water.

Jag tycker också man skall ta rutinen på allvar och starta den med en varm kopp te och ge sig själv egen tid. Det är vi värda.


Okej. Jag är kanske övertygad och lite sugen på att testa...men hur kommer jag igång med K-Beauty?
- Du tar reda på vad du har för hudtyp och välj dina produkter efter det. Du behöver inte heller chocka huden genom att starta rutinen med 10-11 steg direkt utan inled med fem och öka successivt. Jag tycker också man skall ta rutinen på allvar och starta den med en varm kopp te och ge sig själv egen tid. Det är vi värda, säger Linn.

 

av: krizz norman

 

01 nov, 2018

Tyck till om artikeln

Betyg & kommentarer

Skriv en kommentar
Lägg till bilder
  • Frisör på Lyko
    för 8 månader sedan

    OjOjOj

    Lät lite som "Too much" i alla fall för mig, men mycket intressant att läsa och vi är ju alla olika. Tror inte jag skulle hinna till jobbet alls om jag skull ha sådana rutiner.
    2 gillar

Nyheter och erbjudanden

Anmäl dig för nyhetsbrev och sms här!

Följ oss

Kundtjänst

Copyright 2019