Behandla akne på rätt sätt

Akne är väldigt vanligt och något många lider av, inte bara i tonåren utan även i vuxen ålder. Men hur hittar du rätt produkter för just din hudtyp, vad är egentligen orsaken och hur behandlar du din akne på ett skonsamt sätt? Här får du tips kring det laddade ämnet akne!

30 mar, 2017

Akne som ofta kallas finnar, är en hudsjukdom som beror på inflammation i talgkörtlarna, vilken kan leda till pormaskar och finnar. Akne finns oftast som i ansiktet men även på bröst och rygg där talgkörtlarna är störst. När det kommer till akne finns det massor av myter som inte stämmer till exempel att det skulle bero på dålig hygien, vilket inte alls är sant. Det finns däremot en mängd olika behandlingar att prova, både hos hudläkare och hudterapeuter, för det går att bli av med det även om det ofta tar lite tid.

 

Akne – vad beror det på?

Akneproblem är väldigt individuella och alla behandlingar fungerar olika bra på olika personer. Ett bra första steg är en konsultation hos en hudterapeut, där kan man få hjälp med rätt hudvård och hudterapeuten kan även guida vidare till läkare om det skulle behövas. Det finns olika grader av akne; lindrig, måttligt och svår akne. Det krävs också olika behandling och produkter beroende på i vilken ålder aknen uppstår.

 

Vuxenakne syns ofta runt munnen och på hakan hos kvinnor vilket är ett tecken på hormonella förändringar, till exempel om man har slutat eller bytt p-piller eller börjat äta någon medicin. Det kan även komma vid stressiga perioder. Det finns lite olika åsikter om hur kosten spelar in vid akne, vissa känner till exempel att det blir bättre när man utesluter mjölk och andra upplever en förbättring av att ta bort socker och godis. Vissa tycker också att det kan förbättras av b-vitamintillskott, framförallt b5. Lär känna din hud och se vad som fungerar bäst för just dig!

 

Hudterapeuten tipsar!

Även om akne främst inte är ett tecken på dålig hygien spelar hudvården och rengöring en viktig roll för att inte förvärra inflammationen. Det är även bra att exfoliera huden, då det ofta blir tilltäppt av gamla förbrukade hudceller i utförsgången i talgkörteln. Dock ska man vara försiktig med kornbaserade peelingar eftersom de kan riva upp huden för mycket och sprida infektionen. En bra exfolierande ingrediens mot akne är salicylsyra som hjälper till att lösa upp de gamla hudcellerna och är även antiinflammatorisk. Man kan även kombinera med bland annat glykolsyra som också är exfolierande så huden inte täpps till. Sen är det även viktigt med bra återfuktning så hudytan inte blir torr, då är det lätt att huden producerar ännu mer talg för att försöka återfukta sig själv.

 

Viktigt med bra återfuktning så hudytan inte blir torr

 

 

Något som är lätt att glömma bort är sminket, ofta vill man täcka huden ganska mycket vid akne/finnar och då skapas det lätt tilltäppheter och obalans i huden så det är viktigt att använda en hudvårdande makeup som inte täpper till. Tänk på att regelbundet tvätta sminkborstar och andra appliceringsverktyg då de kan bära på bakterier som ökar inflammationen. Och sist men inte minst – använd alltid solskydd.

 

Har du funderingar kring produktval eller behandling? Kontakta gärna våra auktoriserade hudterapeuter på email: hudterapeuten@lyko.se eller boka tid hos din närmsta salong här!

 

30 mar, 2017

Tyck till om artikeln

Betyg & kommentarer

Skriv en kommentar
Lägg till bilder
 • för 29 månader sedan

  Ackne på rygg

  Hej, min snart 13 åriga dotter har ackne mellanskullderbladen, vad skulle ni rekommendera henna för att få bort detta?
  /Caroline
  Gilla
  • för 29 månader sedan
   Hej Caroline! Tack för din kommentar. Det finns massor av alternativ som kan hjälpa din dotter och för att hitta bästa sättet så får du gärna maila en bild till hudterapeuten@lyko.se så ska vår hudterapeut Emelie försöka hjälpa er så mycket som möjligt. Ha en fortsatt trevlig dag!
   Gilla

Nyheter och erbjudanden

Anmäl dig för nyhetsbrev och sms här!

Följ oss

Kundtjänst

Copyright 2019