Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Blått ljus: Hur det påverkar hudens åldrande och hur du skyddar dig

Det är nog ingen nyhet att vi använder våra mobiler -och dataskärmar i allt högre grad. Ju mer papperslösa samhället blir desto mer kopplas vi alla upp mot det stora nätet. Hur detta påverkar oss i stort vet jag inte, men jag vet en MASSA om hur det blå ljuset från skärmarna påverkar vår hy - och vad vi kan göra för att skydda oss! HEV, Blått ljus, IR, Blue light, UVA, UVB, vad är vad och hur blockerar vi bort strålarna? Läs mer här!

25 jan, 2019

Enligt flera undersökningar från National Center for Biotechnology Information spenderar vi mer än 10 timmar per dag framför olika skärmar. Vi jobbar, tar selfies, beställer snabbmat, kollar en serie på bussen hem från jobbet. Ja, nästan konstant tittar vi på en skärm från en digital apparat. Kombinerar vi detta med exponering av UVA/UVB-strålning från solen kan det leda till hudskador. Forskning visar att blått ljus kan penetrera djupare ner i huden än "den farliga" UVB- strålningen och trigga skador som leder till rynkor, slapp hud, hyperpigmentering och andra ålderstecken. 

Olika strålningar och var de finns

Vi VET ju att solens skadliga strålar som innehåller UVA och UVB är jättedåliga för hudens alla lager (även om D-vitaminet som genereras i kroppen är toppen) speciellt om du bränner dig eller vistas ute länge i solen så kan det bli skador på huden, vi får pigmentfläckar, fina lnjer och rynkor. UVB (tänk på B som i "bränn") är den strålning vi bränner och av och UVA (tänk på Ageing) är den strålning som finns i solarier och får huden att bli brun men också den strålning som får huden att åldras i förtid. Vi har även UVC-strålning, men den stoppas av jordens atmosfär.

Sedan finns det en strålningstyp som heter IR. IR står för "InfraRött" och IR-strålar penetrerar huden djupare än både UVA- eller UVB-strålar. IR passerar både epidermis och dermis och går rakt ner i det subkutana skiktet. Det är IR som gör att du känner värme från solen, men det är också de som genererar mest fria radikaler som bryter ner huden och får den att åldras. 

Ljusspektrat

- Ljusspektrumets olika färger syns tydligt i regnbågens band av olika färger. Det går från violett till rött. Alla färgerna tillsammans bildar det synliga, vita ljuset, som gör att vi ser världen omkring oss som vi gör. De olika färgerna har olika våglängd och olika energi som påverkar oss på olika sätt. Solens UV-strålning (UVA, UVB) ligger utanför spektrumet med det vita synliga ljuset. Den tillhör det osynliga ljuset och kan inte ses av oss. Det synliga ljusets vågor mäts i nanometer(en miljarddels meter), på en skala från ca 380 nm till 780 nm. Det blå ljuset ligger mellan 400-500 nm på skalan. Korta ljusvågor har högre energi och de längre vågorna mindre energi, säger Iréne Von Arronet som bland annat företräder Annemarie Börlinds produkter. 


Mot både UVA, UVB och IR fungerar SPF som skydd på huden. Men vad är då blått ljus? 


Det är en ganska nylig, vetenskaplig upptäckt att ljuset från våra skärmar faktiskt kan vara skadligt för oss och våran hy. Denna upptäckt benäms ibland för "digitalt åldrande" och kommer från alla de apparater vi har som genererar det blåa ljuset. Blått ljus eller Blue Light är ett tydligt blålila ljus som även kallas för High Energy Visible Light, förkortas oftast HEV. Det blå ljuset har korta vågor med hög energi och tränger djupare ner i huden än både UVA och UVB, ända ner till underhuden. HEV finns OCKSÅ i solljus, så det är inte helt "man made" - alltså inte bara från skärmar. 

Överexponering av blått ljus kan påskynda oxidationsprocessen i huden. Det betyder att ljuset kan framkalla inflammationer och skador hudbarriären vilket i sin tur kan resultera i förtidigt åldrande, ojämn hudton, matthet, pigmenteringar, fina linjer och rynkor.

Allt UV-ljus är skadligt i höga doser, även för våra ögon. Skärmstrålning påverkar även sömnhormonet melatonin och att användning av blåljusalstrande skärmar på kvällen har kopplats ihop med sömnstörningar.

Är blått ljus bara dåligt?

Det är faktiskt det blåa ljuset som gör att vår himmel är blå och i hudbehandligar används koncentrerat blått ljus för att motverka acne.


- Man skapar en fotokemisk reaktion med blått ljus. De fria radikalerna som då bildas av det blå ljuset skadar membraner(cellväggar) i acnebakterien. På så sätt kan man selektivt förstöra de bakterier som skapar acne, säger Irené von Arronet. 


Högre skydd


Men den ökade exponeringen gör att vi måste skydda oss mer och det ställer även högre krav på vår hudvård och utvecklingen inom hudvårdsskydd. 

- Antioxidanter är viktiga för att skydda huden. Det finns även en särskild form av lutein som har som effekt att det absorberar det blå ljuset, säger Iréne Von Arronet till sajten Kurera.se.
- Antioxidantrika vegetabiliska oljor och skyddande ämnen som bisabolol, E- och A-vitamin kan också ge skydd mot de negativa effekterna av det blå ljuset. På insidan är det bra att fylla på med en kost rik på fibrer och naturliga antioxidanter.

- Det kan vara läge att använda skydd även inomhus om man tillhör de med mycket skärmtid och mycket onaturligt ljus men vanligt solskydd med UVA och UVB-filter hjälper inte för att skydda mot det synliga blå ljuset, menar Irene.

Annemarie Börlind lanserade nyligen ansiktsoljan 3 in 1 Facial oil. En ansiktsolja med pluseffekt av antioxidanten lutein. Luteinet blockerar det blå skärmljuset från mobiler, plattor, TV-skärmar, lysrör och ledlight. Det kan vid överexponering orsaka fnasighet, torrhet och rodnader. 3 in 1 Facial oil består av tre fina vegetabiliska oljor, rika på A-vitamin, Omega fettsyror och E-vitamin. 

- Oljan kombinerar egenskaperna anti-aging, anti-oxidant och anti-blått ljus, ssäger Iréne von Arronet. 


Hur påverkar blått ljus vår hud?

- Blått ljus har visat sig vara störande för vår cirkadiska rytm, vilket kan leda till dålig sömn vilket i sin tur kan påverka hudens utseende. Medan de långsiktiga effekterna av blått ljus inte är kända, har vissa studier kopplat hyperpigmentering och skador på kollagen och elastin som biverkningar av omfattande blått ljusexponering, säger bareMinerals utbildare Anna Lönnqvist.

bareMinerals har därför tagit fram Complexion Rescue DefenseTM Radiant Tint Protective Moisturizer, en lätt fägad dagkräm som levererar både skydd, lyster och utjämning. Formulan skyddar mot både blått ljus (HEV) från datorer och mobiltelefoner med kakaoextrakt, medan sockermolekyler stoppar skadliga partiklar. SPF 30 (mineral) skyddar mot "vanlig" UV-strålning också. 

Vad händer i huden vid långvarig exponering?

- HEV-ljuset släpper ut fria radikaler vilket har en negativ påverkan på våra celler. Det orsakar digitalt hudåldrande vilket i sin tur kan orsaka linjer, pigmenteringar och acne. För hudåldrandet är det är lika farligt som UVA-strålar. Blått ljus tränger djupt in i huden och kan skada hudceller, säger Lisa Halldén, Hudvårdsexpert på Babor. 

- SKINOVAGE är Babors vardagslyx-serie som är inspirerad av den senaste forskningen inom epigenetik (DNA) och innehåller en ny, specifik Power Peptid som är en ny, hudvänlig version av Bidrottninggelé om aktiverar cellförnyelse och stärker cellerna. Under Skinovage finns serien Vitalizing som både boostar hudens metabolism och tillför energi till förnyelseprocessen OCH innehåller Kakaopeptider, sackarider & polyfenoler i ett komplex som Babor kallar för "Blue Light Protect". Komplexet skyddar mot förtidigt hudåldrande orsakat av UV-ljus och digitalt, blått ljus genom att fånga in fria radikaler, säger Lisa Halldén.


Att använda allt från Kakaoextrakt till antioxidanter och fettsyror i hudvården för att stoppa det blå ljuset är säkert suveränt. Men om du inte är intresserad av att helt byta hudvårdsrutin, eller har GLÖMT skyddet så finns det en väldigt smart mist som du kan använda för att säkra skölden. 

- Antioxidant Hydrating Facial Mist är en svalkande ansiktsmist som återfuktar och fräschar upp huden under dagen. Den aktiva ingrediensen är extrakt från vit doftviska, en blomma som växer på Madagaskar. Extraktet är en kraftfull antioxidant som stärker hudens förmåga att skydda sig mot fria radikaler och oxidativ stress, bland annat orsakat av blue light. Ansiktsmisten innehåller även hyaluronsyra, som binder fukt till huden, och vitamin C, som piggar upp och ger lyster. Den fixerar dessutom smink och är med sina 100 ml perfekt storlek för handbagaget på resan, säger Elinor Edberg, brand manager på Indy Beauty.

Av: skönhetsredaktör krizz norman

25 jan, 2019

Tyck till om artikeln

Betyg & kommentarer

Skriv en kommentar
Lägg till bilder
 • för 2 månader sedan

  Toppen!

  Riktigt bra och informativ läsning! Tummen upp!
  gillar
  för att lämna en kommentar
 • Lyko Kundtjänst -
  för 2 månader sedan

  Absolut livsnödvändig...

  ...artikel som jag hoppas många tar sig tid att läsa! Särskilt i dessa tider då det blivit så populärt med syror och andra exfolierande produkter som gör huden extra mottaglig för de skadliga strålarna. Jag säger bara: S P F (jajaja, o en herrans massa antioxidanter förstås). ☺👌
  gillar
  för att lämna en kommentar
40 BUTIKER
Nyheter och erbjudanden
Följ oss

Kundtjänst

Copyright 2019