Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Hur skadliga är egentligen gellack med led?

Nyligen förbjöds LED-lack för hemmabruk i Sverige – men endast lack från ett enda varumärke. I Danmark är lacken fortfarande tillåtna och EU kritiserar till och med Sverige för förbudet. Vi tittar närmare på lackallergier och produkterna som framkallar dem.

16 okt, 2014

DEPEND GELLACK

De var skönhetsvärldens svar på avskavda lackfingrars böner. Plötsligt kunde du göra gelélack hemma – och de satt kvar minst tre veckor, precis som sina dyrare salongsförlagor. Alla kvinnor jublade! Men den tredje juli kom beskedet att Läkemedelsverket förbjuder kosmetikföretaget Depend att fortsätta sälja sina gellacker. Det gäller hemma-kit med gelélacker som härdas under LED-lampa.

 

”Vi har under mindre än ett års tid fått in en stor mängd, ungefär ett 50-tal, rapporter från konsumenter med klagomål av likartad karriär efter att ha använt lacken”, säger Kerstin Kahlén på Läkemedelsverket.

 

Klagomålen gäller hudirritation, torra och spruckna nagelband och klåda. Emelie Baker, 21, är en av dem. Hon använde Depends LED-härdande gellacker i ett år och efter ungefär sex månader fick hon klåda på fingertopparna.

”På dagarna gick det bra, då kunde jag hålla mig från att klia, men på nätterna kliade jag sönder fingertopparna i sömnen.”

 

Mårten Johansson, VD på Depend, fick beskedet från Läkemedelsverket precis när han skulle sätta sig på ett flyg från Asien hem till Sverige.

 

”En vecka tidigare presenterade jag roliga siffror för personalen, den tredje juli var det inte riktigt lika roligt”, säger han. ”Jag är väldigt ödmjuk inför Läkemedelsverkets beslut och vi tar problemet på allvar.”

 

Ingen vet vad som orsakar problemen. Läkemedelsverket tror att det handlar om att akrylaterna inte har härdat ordentligt. Nagelföretaget Creative Nail Design (CND) håller med.

 

VIKTIGT ATT LJUSET ÄR RÄTT VID GELLACKSBEHANDLING

 

”Det viktigaste vid en gellacksbehandling är att ljuset som används för att härda lacket är det rätta, ” säger Nis Lorenzen, VD på Insight Cosmetics AB som distribuerar CND i Skandinavien.

 

”Lampan måste vara anpassad efter produkten, alla produkter är olika och kräver olika ljusstyrkor. Också designen är viktig. En bra lampa är för dyr för att sälja till konsumenter, därför tillåter vi bara professionella nagelterapeuter att använda vårt gellack,som härdas med lampa.”

 

Depend menar att problemen troligen beror på att produkten har hamnat på huden, istället för på nageln, och sedan har huden inte rengjorts ordentligt. Bloggaren Emelie James, 27, är en nöjd Depend-användare och gissar också att det är användarnas slarvighet som är orsaken.

 

”Folk kan inte lacka ordentligt! De flesta bilder jag har sett på bloggar har folk lackat utanför. Då får man skylla sig själv, tycker jag.”

 

Läkemedelsverket tror som James: Det är främst att svårigheterna för konsumenterna att använda produkten rätt, som är anledningen till beslutet.

 

”Vi vet inte om kunderna har använt produkterna på rätt sätt”, säger Kahlén. ”Lacket ska appliceras en millimeter eller mer från nagelns kant och lacket är genomskinligt så det är svårt att se.”

 

Att hålla produkten på nageln och inte missa eller spilla är svårt. Och ohärdade material som kommer i kontakt med huden är skadliga, även om du snabbt borkar bort dem.

 

”Det är också en anledning att vi endast låter utbildade nagelterapeuter jobba med Shellac”, säger Lorenzen. ”Kontaktallergierna är ett problem som kryper på dig. Först märket du inget, sedan märket du inget, och plötsligt är du allergisk för resten av livet.”

 

ALLERGISKA REAKTIONER TROTS PROFESSIONELLA METODER

Nagelterapeuten Frida Selkirk håller inte med om att det endast är spill eller ohärdade lacker som kan orsaka allergi. Hon har en kund som har utvecklat allergi, trots professionell applicering och professionella lampor som har härdat naglarna.

 

”Hon tål bara akryl, inte gelpolish, inte ens mjuk akryl som de flesta brukar tåla. Nageln har porer, även om de är små, så det kan vara möjligt att partiklar kan tränga ner och irritera.”

 

KRITIK KRING RESTRIKTIONER I FÖRSÄLJNING

Men de flesta tål lacken, trots allt. De lanserades hösten 2012 och sedan dess har över en miljon hemmabehandlingar gjorts, enligt Depend. En väldigt liten andel, 0,05 procent, haft någon typ av rapporterat problem.

 

Depend nämner att i Danmark och Norge är problemen så gott som obefintliga. Danska motsvarigheten till Läkemedelsverket har granskat lacken och kommit fram till att lacken ska fortsätta att säljas där.

 

EU-kommissionen för kosmetikalagstiftning har till och med kritiserat Läkemedelsverket för att förbjuda en produkt som är tillåten i resten av Europa. Och Läkemedelsverket själv berättar att merparten av rapporterna om nagelproblem har kommit in efter ett inslag om gellacksallergier och Depends lack i TV4 Nyhetsmorgon. Kahlén vill inte dra några slutsatser om TV-inslaget kan ha bidragit till den ökade rapporteringen av problem.

 

Har ni tittat på gellacker från andra märken?

 

”Nej, vi har inte undersökt några andra. Vi har bara tittat på Depend, för det är det enda märket vi har fått rapporter om.”

 

Depend säljer fler LED-härdande lack för hemmabruk än andra märken i Sverige. Kan det ha att göra med antalet anmälningar?

 

”Ju större volymer man säljer, desto större risk att det blir klagomål.”

 

Depend ska nu se över sin produkt och se om LED-härdande gellacken för hemmabruk går att göra på ett säkrare sätt.

 

”Jag lider med varje fall där det har uppstått allergi”, säger säger Mårten Johansson på Depend.

 

Gellack med lång hållbarhet

Sugen på en långvarig manikyr som inte kräver LED-lampa? Spana in gellack med lång hållbarhet!

  1. Nail lacquer smart gels i Passionfruit, 143 kr, Orly.
  2. Gellack 8 i Full of peonies, 69 kr, Lumene.
  3. Gel effect nail polish i 02 nude linger, 79 kr, Deborah.
  4. Infallible nail polish i 013 orange extreme, 99 kr, L’Oréal paris.

 

16 okt, 2014

Tyck till om artikeln

Skriv en kommentar
Lägg till bilder

Bli först med att ge din åsikt om artikeln

40 BUTIKER
Nyheter och erbjudanden
Följ oss

Kundtjänst

Copyright 2018