Lär dig ALLT om parfymhjulet

Du vet ju redan att dofter delas upp i basnoter, toppnoter och hjärtnoter, men visste du också att själva parfymen delas in i olika DOFTFAMILJER? Jo! Det finns sk. "Olfactive families" som på ett överskådligt sätt kan visas upp i ett "dofthjul" där parfymer segmenteras beroende på hur de doftar. Att segmentera olika dofter gör det lätt att hitta, karaktärisera och rekommendera parfymer, men vad betyder detta för DIG? Jo! Det ska Lyko Magazine berätta för dig med hjälp av doftexperten Alexandra Tromp!

20 maj, 2019
15 gillar
Alexandra Tromp, PR & Training Manager för alla doftvarumärken på Scandinavian Cosmetics.

Alexandra,, vem är du och varför vet du allt om parfymhjulet?
- Jag heter Alexandra Tromp och arbetar som PR & Training Manager för alla doftvarumärken på Scandinavian Cosmetics. Jag har haft äran att arbeta för företaget i drygt fyra år och har under hela min karriär här arbetat med doft, som är ett av mina stora intressen.

dofthjulet är en pålitlig källa att förhålla sig till.


Inom doftvärlden finns det miljontals parfymer. För att göra det lite mer överskådligt att snabbt ta reda på vad en doft har för karaktär kan de delas in i olika segment i ett slags hjul. Vill du berätta med om detta fenomen?
- Så kan man absolut förklara funktionen av ett dofthjul. Dess huvudsakliga uppgift är att enkelt och överskådligt visa vilken karaktär doften tillhör. Man kan exempelvis genom hjulets uppdelning förstå om doften är mest blommig, citrusfräsch, orientaliskt kryddig etc. Arbetar man frekvent med att känna igen dofter kan indelningen i respektive kategori kännas naturlig eftersom man då tränar näsan på regelbundet basis, men om man inte är lika trygg i sitt val, som kanske en vanlig konsument är, är dofthjulet en pålitlig källa att förhålla sig till.


Berätta mer i detalj om hjulet och hur delas dofter in?
- Inledningsvis vill jag förklara att parfym till största del doftar tack vare de doftnoter den byggs av. Doftnoter, även känt som doftingredienser, kan både vara naturligt och syntetiskt framtagna och delas in i en doftpyramid bestående av toppnot, hjärtnot och basnot. Toppnoter är det översta skiktet i pyramiden och här bor oftast noter av lätt, fruktigt eller blommigt slag. Det mellersta skiktet kallas för hjärtnot och det är här man placerar noter man vill ska ta störst plats i doften.

Doftindelningarna, eller doftfamiljer som vi kallar det i branschen, i hjulet har tillkommit för att man kategoriserat doftnoter utifrån dess karaktärer.

Om man exempelvis vill att en doft ska dofta mycket ros, så placerar man mycket rosextrakt i hjärtnoten. Längst ner i pyramiden hittar vi basnoten och här placeras inslag så som trä, läder, mysk, patchouli etc för att ge tyngd, varaktighet och balans till doften. Doftindelningarna, eller doftfamiljer som vi kallar det i branschen, i hjulet har tillkommit för att man kategoriserat doftnoter utifrån dess karaktärer. Man har exempelvis skilt på kryddigt och kryddigt genom att dela upp ”Orientaliska kryddor”, som är signifikanta för att vara varma kryddor med sting och hetta, och ”Aromatiska kryddor” som mer beskrivs som grönt, svalkande och fräscha kryddor.

Dofthjulets historia

 • År 1949 utformade den österrikiska parfymören Paul Jellinek det första dofthjulet. Ett dofthjul fungerar för det mesta genom att illustrera förhållandet mellan olfaktoriska (som avser doftsinnet) grupper baserat på likheter eller skillnader. Hjulet fungerar som ett visuellt hjälpmedel, inte bara för att identifiera parfymer utan också för att utveckla nya föreningar.
 • 1983 återuppbyggde den legendariska parfymtaksonomen Michael Edwards parfymhjulet från grunden. Michael Edwards Fragrance Wheel blev sedan en industristandard. Till och med professionella vinprovtagare har använt dofthjulet när man identifierar aromatiska föreningar i vin.
 • Edwards har modifierat sitt dofthjul ett antal gånger och senaste kom 2010 och består av fyra standardfamiljer - Floral, Oriental, Woody och Fresh - som i sig är indelade i tre eller fyra undergrupper.


De STORA olika indelningarna i dofthjulet är:
- Jag vill förtydliga att många stora dofthus bygger egna tolkningar på dofthjul utifrån de dofter man skapar och lanserar, men den uppdelningen ni ser nedan är den vanligt förekommande grunden för de större doftfamiljerna.

Oriental
- Med inspiration från den orientaliska delen av världen där varma, heta, distinkta kryddor så som exempelvis saffran, kanel, peppar, anis eller kardemumma är vanligt förekommande.

Citrus
- När en doft placeras i denna kategorin vill parfymören skänka en känsla av total fräschör och renhet. Citron, apelsin, bergamott och många andra citrusfrukter används ofta i rengöringsprodukter, vilket i sin tur triggar vårt doftsinne till att minnas känslor av friskhet, balans och lugn.

LäderLeather
- En doft med mycket läder i sig beskrivs ofta som rå, tung och kraftfull. Det finns många olika typer av läder, där man ofta leker med känslan av materialet för att återskapa doftkänslan. Mocka är till exempel mycket mjukare än traditionellt läder, och blir därför av lenare karaktär när det används i doft.

Aromatic
- Detta är en annan typ av kryddighet som inspirerats av naturens grönska. Hit hör kryddor av fräschare karaktär så som timjan, koriander, basilika, granbarr med flera. Kryddigt, men på ett vis som får oss att känna krispig fräschör.

Floral
- Den mest förekommande doftfamiljen för damdofter är floral, som är precis det den utger sig för att vara, BLOMMIG! Ros, pion, fresia, osmanthus, jasmin och väldigt många fler olika sorters blommor används frekvent i parfymtillverkning för att återskapa den subtila, feminina och vackra känslan som denna typ av doft vill spegla.

Chypre
- Strukturen av en traditionell chypre-doft beskrivs som fruktig i toppen, blommig i hjärtat och varm (ofta i form av patchouli, trä eller mysk) i basen. En chypre-doft är oftast sensuellt präglad och av lite kraftigare slag.

Fougére


Woody 
- Som namnet avslöjar är detta den doftfamilj som samlar upp alla tränoter. Sandelträ, cederträ och guaiacträ är bara några utav många olika träslag som hör hemma här.


Fougére
- Fougére-dofter är traditionellt sätt mer sött kryddiga inledningsvis, inspirerade av växtlivet i hjärtnoten (kan bestå av både blommiga och moss-aktiga noter) och avslutningsvis balanserad av tränoter i basen.


Hur avläses ett dofthjul? Varje STOR indelning i dofthjulet har även mindre indelningar. Vad är dessa och vad beror de på?
- En doft kan ha en tydlig tillhörighet, exempelvis kan en doft upplevas extremt blommig när du först sprejar den på dig. Men desto längre doften får växa på din hy, desto mer utvecklas den och visar sig ur fler dimensioner. De mindre indelningarna beskriver dessa dimensioner. En doft kan vara typiskt "floral" men ha underliggande "fruktiga noter" som kommer fram efter ett tag och gör därför doften till en Floral-Fruity doft. De mindre indelningarna ger alltså en större helhetsbild av doften.

Tänk på att dofter aldrig kommer att upplevas likadant trots att de tillhör samma indelning.


Är sedan tanken med ett dofthjul att jag tidigare har gillat en doft som är typ Woody Spicy – kan jag då börja med att titta i det segmentet för att hitta en NY favorit, eller kommer alla dofter bara vara likadana där?
- Det är ett bra sätt att göra som du föreslår om man är på jakt efter en ny doft, men som ändå ska påminna om den favorit man burit tidigare. Tänk på att dofter aldrig kommer att upplevas likadant trots att de tillhör samma indelning. Detta för att alla dofter och dess noter är sammansatta olika och kommer därför upplevas annorlunda när den landar på din hy. Doften kan dock fortfarande skänka samma typ av känsla och karaktär eftersom doftfamiljen är densamma.

Vilka är DINA tre favoritdofter och varför?
- Jag tycker om att tänka ur ett doftgarderobsperspektiv när jag bygger mitt förråd av dofter hemma. Med det menar jag att jag vill ha en doft som primärt används i min vardag och på min arbetsplats. En doft som bättre lämpas för sena kvällar och slutligen en doft som används när jag är ledig.

Därför består min gyllene trio för nuvarande av:

CLEAN – RAIN
En doft som påminner om naturens uppvaknande efter ett intensivt regn. Otroligt harmonisk med noter av melon och mynta och som av den anledning är den doft jag helst bär när jag vill känna mig avslappnad och ledig.

BOSS – THE SCENT FOR HER EDP
Mitt yrke innebär många spännande möten med nya människor, snabba beslutsfattanden och stor koncentration. Därför trivs jag otroligt bra i denna POWERWOMAN doft som uttrycker självförtroende, fast i ett mjukt och sensuellt koncept. Fresia kombinerat med honungsdoppad persika, osmanthus och rostade kakaobönor gör doften magisk.

ARIANA GRANDE – CLOUD
Mot kvällen vill jag alltid bära en doft av lite tyngre och mer mystisk karaktär. Gärna med mjuka inslag för att inte känna att min doft helt tar över. Därför är Ariana Grande Cloud min favorit för tillfälligt som med sina inslag av lavendel, krämig kokos och mysk skapar en uppseendeväckande doft, på ett mysigt omslutande vis.AV: SKÖNHETSREDAKTÖR KRIZZ Lowélion
20 maj, 2019

Tyck till om artikeln

15 gillar

Betyg & kommentarer

Skriv en kommentar
Lägg till bilder
 • för 5 månader sedan

  DOFTHJUL

  Hej och tack för en mycket bra artikel.Den gav så mycket fakta,på
  ett enkelt och tydligt sett,så nu längtar jag till en stor parfymavdelning!
  För att testa och göra det fulländat,så har jag en fråga:

  Går det att köpa dofthjul,de som var med i artikeln här ovanför?

  Bästa hälsningar Maud

  Gilla
  • för 5 månader sedan
   Hej Magnus!

   Synd,men jag får väl ta fram min lupp och försöka se vad som står och sen göra ett eget dofthjul...:-D

   Gilla
 • för 5 månader sedan

  Dofthjul

  För snart 2 år sedan var på ljusparty Partylite (Har inte varit sedan dess) och de hade då börjat med introducering av detta dofthjul. Vi fick lukta på ljus och färglägga och sätta samman dofterna. Det blev lite irriterat i näsan efter tag. Häftigt att ni börjar nu med detta. Ha en burk kaffebönor el dyl som rensar annars domnar luktsinnet och man tycker till slut allt luktar lika.

  Bettan i Motala
  Gilla

Nyheter och erbjudanden

Anmäl dig för nyhetsbrev och sms här!

Följ oss

Kundtjänst

Copyright 2019