Medvetna veckor med Lyko

Just nu kör Lyko en kampanj som vi kallar för ”medvetna veckor”. Vad vi menar med det är att rikta våra strålkastare mot det stora veganska, naturliga -och ekologiska sortiment som finns här på Lyko. Oavsett om du är konsument eller varumärkesägare kommer du att ställas inför frågor om ingredienser, miljömärkning, certifikat, konserveringsmedel och andra parametrar som påverkar dina produktbeslut. Dessa val är ofta omgivna av ord som ibland inte är tydliga. Vad betyder egentligen naturligt? Veganskt? Ekologiskt? Närproducerat? Organiskt? Detta har Lyko Magazine grävt djupt i djungeln av ord för att ta reda på!

25 mar, 2019
14 gillar

Vi kör väl på direkt med det som jag väljer att kalla för:

Lykos Medvetna Ordlista!

Naturligt innehåll
Det är ju jättesvårt att definiera vad "naturligt" är när det kommer till skönhetsprodukter. Det är ett ord som är extremt använt och tyvärr också VÄDLIGT missbrukat då det inte finns några regler om hur ordet får användas i marknadsföringssyfte. "Natruligt innehåll" brukar syfta till att ingredienserna kommer från naturen och då tänker man kanske på tex härliga örter, blommor, vatten, lera eller mineraler. Men få tänker på att även giftsvampar, pollen och hundhår är natrurligt. Icke kontrollerat odlade ingredienser. Så bara för att en produkt är "naturlig" behöver den inte vara kontrollerad, snäll och icke-allergen. Så, istället för att leta efter ordet "naturligt innehåll" i en produkt, leta efter en stämpel såsom EcoCert, Natrue eller Soil Association där innehållet är kontrollerat eller även ordet ekologiskt eller vegansk betyder mycket mer än det lite luddiga ordet "naturlig" när det kommer till skönhetsprodukter. 

Veganska produkter
Vegansk skönhet är innehåller beståndsdelar som varken är testat på djur eller innehåller ingredienser av animaliskt ursprung. Ingen av de befintliga ingredienserna eller slutprodukten testas på djur av företaget själva och de animaliska ingredienserna har istället ersatts med, ofttast ekologiska, växtbaserade sådana. När du letar efter veganska produkter, titta efter en officiellt veganmärkning eller om produkten är utmärkt som vegansk i ingredienslistan.Vegetarisk skönhetsprodukt
En vegetarisk produkt kan innehålla ingredienser som ursprungligen har tillverkats av djuret självt, t.ex. bivax, honung, äggvita eller mjölk.

Glutenfri skönhet
Huden är vårt största skydd. Det går rykten om att det som smörjs på huden "äts upp av kroppen" och att det går ut i blodet osv. Det stämmer absolut inte. Hur skulle det då se ut om vi lade oss ner i ett badkar? Eller om det bara blåste lite ute och allt skräp i huden blåser in? Det finns alltså inga bevis på att skönhetsprodukter kan absorberas genom huden MEN om du skulle få för dig att istället äta produkten så kan det vara bra att veta att den gjord utan vete. Vissa företag hävdar absolut att om en person är rejält överkänslig mot gluten kan produkter med gluten ge klåda, utslag och svullnader. Detta är såklart företag som marknadsför sina produkter som glutenfria. För glutenfria produkter finns inte heller någon specifik regel, kontroll eller stämpel. 


Ekologiska produkter
Ekologiskt betyder att något är ekologiskt odlat. Det gör att till exempel vatten inte kan räknas med som en ekologisk ingrediens eftersom den inte odlas. En ekologiskt odlad ingrediens kommer från en kontrollerad odling där bekämpningsmedel inte är tillåtna och där ursprunget kan verifieras. Råvaran bearbetas så lite som möjligt och behåller sina naturliga antioxidanter, vitaminer och fettsyror. Produktionen genomsyras av miljömedvetenhet med förnyelsebara råvaror som kan brytas ned av naturen. En produkt som är ekologiskt certifierad har gått igenom olika tester för att försäkra sig om att allt i tillverkningsprocessen har gått rätt till och får därmed oftast en stämpel eller märkning för att visa detta. Mer om stämplar/märkningar kan du läsa om längre ner. 

Organiska skönhetsprodukter
Enligt Wikipedia är Organisk-biologisk odling en form av ekologisk odling som skapades på 1940-talet av schweizaren Hans Peter Rusch. Han motsatte sig användning av konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel. Detta är ju exakt hur vi redan har definierat hur "ekologiska produkter" odlas och om du tänker på ordet "organic" i den engelskspråkiga världen så översätts det oftast till "ekologisk", tex i organic food = ekologisk mat. Så, en "organic beauty produkt" är samma sak som en ekologisk skönhetsprodukt. 

Närproducerat
Det talas oftast om närproudcerat när det kommer till mat men här kan såklart även skönhetsprodukter räknas in. Närproducerade produkter främjar vår levande landsbygd och våra lokala tillgångar och där långa transporter undviks. Här talas det om miljöaspekt istället för animaliskt innehåll eller ekologiskt odlat. Transporten är en liten del av råvarans totala miljöbelastning, medan produktionssättet är en stor del av råvarans totala miljöbelastning. 

Märkningar, loggor och stämplar


I världen idag finns det HUUUUURRRR många olika definitioner, märkningar, stämplar och certifieringar som helst som ska "guida" oss bland ekologiska och miljösnälla varor. Det finns ju ingen chans att veta om alla stämplar, framförallt när många varumärken har hittat på sina egna märkningar eller använder sig av sk "Greenwashing".


Greenwashing (eller Green sheen) är när företag hakar på den gröna trenden och vill skapa en bild, genom marknadsföring, att vara miljövänliga genom att belysa enskilda miljövänliga insatser eller döper en proudukt till "Pure Greens", sätter en avokado på etiketten, skriver "inga parabener" men har absolut inte gått igenom några kontroller eller har några stämplar. Här gäller det att DU som konsument har koll och vet vad som känns bäst för dig. Lyko Magazine har satt ihop en liten guide till märkningar. 
Leaping Bunny Ser du den här certifieringen på en produkt är det garanterat att varumärket inte testat sin kosmetika, hygien- eller rengöringsprodukter på djur. Leaping Bunny är framtagen gemensamt av djurskydds- och djurrättsorganisationer i Europa och Nordamerika.

 

The Vegan Society: Vegan Society är den största och äldsta vegan-organisationen i världen. De myntade ordet Vegan 1944 och säkerställer så att alla produkter och ingredienser är 100% veganska. 

 

 

100% veganskt: Är den första svenska veganmärkningen, framtagen av Djurens rätt. Den är enkel och tydlig för konsumenter som inte vill konsumera produkter med animaliska ingredienser. Den är till för alla som tillverkar eller importerar veganska livsmedel eller produkter. Se på deras hemsida vilka som är anslutna.

Ecocert:
är det största certifieringsföretaget för ekoprodukter i Europa och USA. Innehållet i produkterna måste bestå av minst 95% naturliga ingredienser, 10% av dessa skall vara ekologiska. Inga syntetiska parfymer eller färgämnen godkänns. Får ej vara djurtestat.

 SOIL ASSOCIATION: Har sitt ursprung i England och började certifiera kosmetik 2002 men själva organisationen grundades 1946. Har två nivåer: ”Ekologisk” och ”Tillverkad med ekologiska ingredienser”. Här krävs att minst 95 procent av ingredienserna (förutom vatten) ska vara ekologiskt för att produkten ska få kallas ekologisk. För produkter som skriver ”Tillverkad med ekologiska ingredienser” krävs att minst 70 procent av ingredienserna är ekologiska.

USDA: Drivs av amerikanska jordbruksverket. Certifierar ekologiska livsmedel och kosmetik sedan 2005. Har tre olika nivåer: ”100% Organic”, ”Organic 95 %” samt ”Made With Organic Ingredients” där det krävs att minst 70 procent av innehållet är ekologiska ingredienser, tre av dem måste listas på förpackningen. Resterande 30 procent måste finnas med på listan över godkända ingredienser. Dessa produkter får bära certifieringslogga men inte USDA Organic-loggan.NATRUE: Grundades av några av de ledande naturkosmetikföretagen i Europa; Laverana/Lavera, Logocos/Logona, Primavera, Santaverde, Wala /Dr. Hauschka, och Weleda. 70% av ett företags produkter måste uppfylla kraven för certifiering för att en produkt ska få certifieras och det finns tre nivåer: Naturkosmetik, Naturkosmetik samt Ekologisk naturkosmetik. För varje produktkategori är det fastställt mininivåer och maxinivåer för olika ämnen. Man skiljer även på; naturliga ämnen, naturnära ämnen och naturidentiska ämnen.
ECO GARANTIE: Startades i Belgien och har certifierat produkter sedan 2004. Förvaltas av och har utvecklade standarder från den inte-vinstdrivande certifieringen Biogarantie. Oberoende och godkänt av jordbruksministeriet. Är en ickevinstdrivande organisation. Certifierar i en nivå och har inga procentangivelser.ECO CONTROL: Startades i Tyskland och certifierar enligt samma standarder som NaTrue. Eco Control certifierar bland annat naturlig och ekologisk kosmetik och råmaterial från ekologiska jordbruk.

OASIS: Startades 2008 av en rad företag, bland annat: Aveda Corporation, Estee Lauder Companies och L’Oreal. De har två kriterier med olika innebörd. ”Med ekologiskt innehåll: minst 70 procent av produkten är ekologisk och ytterligare krav på de återstående 30 procenten samt ”Ekologiskt” som, enligt information på hemsidan, kommer börja med krav på minst 85% fram till januari 2010 för att sedan gå över till 90% och till 95% två år senare.
NPA: Startade 1936 och certifierar bland annat mat och kosttillskott. Certifierar kosmetik sedan 2008. Har en nivå: ”Natural” där 100 procent av innehållet måste vara naturligt för att man på produkten ska få skriva ut ”natural” eller använda deras logga. För att få certifieras av dem måste dessutom 60 procent av varumärkets produkter möta upp de krav som NPA ställer.

  

av: krizz norman

 


25 mar, 2019

Tyck till om artikeln

14 gillar

Betyg & kommentarer

Skriv en kommentar
Lägg till bilder
  • för 14 månader sedan

    Toppen

    En riktigt utomordentlig artikel 💚
    1 gillar

Nyheter och erbjudanden

Anmäl dig för nyhetsbrev och sms här!

Följ oss

Kundtjänst

Copyright 2020
lek loss med 55.OOO skönhetsprodukter