Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Snabbkurs i vegansk skönhet

Vegansk mat vet en ju typ vad det är, men vegansk hudvård och vegansk makeup? Det är väl sällan kött i rougen eller ägg i schampot men det finns faktiskt ANDRA delar av djur som används i skönhetsprodukter och som en med lätthet kan välja bort utan att tumma på kvalitén. På Lyko har vi ett stort sortiment med veganska hud-,hår -och makeupprodukter och du som konsument kan snabbt och lätt lära dig HUR du känner igen en vegansk produkt - bara med ett snabbt ögonkast! Läs mer!

31 okt, 2018

På Lyko.se firar vi Vegan Day med extra fina priser och rabatter på veganska produkter. Men vad ÄR Vegan Day och hur 17 vet jag att en produkt är vegansk?

Internationella VegandagenWorld Vegan Day startades den 1 november 1994 av Louise Wallis, ordförande i Vegan Society UK för att uppmärksamma den veganska livsstilen och påminna om grundandet av världens första veganförening Vegan Society UK som bildades i november 1944 av Donald Watson. Watson var också den som myntade begreppet vegan. Dagen uppmärksammas varje år i Sverige av Svenska veganföreningen och Djurens Rätt.
- Info från Wikipedia

På Lyko.se finns en sökfunktion där du lätt hittar alla veganska produkter som vi säljer. Men vaddå? Är det köttsås i alla andra produkter eller?


- Det har egentligen aldrig använts särskilt mycket animaliska ingredienser i skönhetsprodukter. Att det nu finns fler veganska skönhetsprodukter beror mer på att företag väljer att lyfta detta i sin marknadsföring. Många produkter som inte är veganska innehåller till exempel bivax, silkesprotein eller ullfett som alla har en animalisk anknytning. Ullfett behöver man inte slakta djuren för men alla de här produkterna får ändå en animalisk flagga. Men som val av alla produkter så ska de kännas bra för kunden att använda och vill man ha en vegansk produkt är det ju det som är viktigast, säger Kemiprofessorn Per Svanhberg. 
 

Idag finns märkningar på förpackningarna där du lätt kan se om produktern är ekologisk, naturlig, organisk, vegansk, svanen, eco-certifierad, soil-foundation-certifierad mm. mm. mm. Det som är svårt med alla dessa stämplar är att det oftast är OLIKA stämplar som gäller i olika länder, olika certifieringar står för helt olika saker, en del har inte oberoende organisationer bakom sig utan har ett vinstsyfte och en del är bara helt enkelt påhittade. Det som sällan syns nu är iallfall texten att produkten INTE är testad på djur. 

”EU införde ett förbud mot försäljning av djurtestad kosmetika 2004, och man får inte marknadsföra att man uppfyller lagkrav,” säger Pär Svahnberg.  


Vad är skillnaden mellan cruelty-free och veganskt?

Cruelty-free

 • Varumärket testar inte ingredienser eller färdig produkt på djur

Veganskt

 • Varumärket testar inte ingredienser eller färdig produkt på djur
 • Produkterna innehåller inga ingredienser med animalisk anknytning

 

För att säkerställa innehållet i skönhetsprodukter finns flera olika certifieringar. Lykos vanligaste varumärkesmärkningar är:  


Leaping Bunny

Ser du den här certifieringen på en produkt är det garanterat att varumärket inte testat sin kosmetika, hygien- eller rengöringsprodukter på djur. Leaping Bunny är framtagen gemensamt av djurskydds- och djurrättsorganisationer i Europa och Nordamerika.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PETA

Världens största djurrättsorganisation ger certifiering till produkter som kan säkerställa att innehållet är veganskt och att de inte är testade på djur. Symbolen heter The beauty bunny och ser ut som denna logga. Företag får endast använda symbolen om de blivit godkända av Peta. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


The Vegan Society

Vegan Society är den största och äldsta vegan-organisationen i världen. De myntade ordet Vegan 1944 och säkerställer så att alla produkter och ingredienser är 100% veganska. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

100% veganskt

Är den första svenska veganmärkningen, framtagen av Djurens rätt. Den är enkel och tydlig för konsumenter som inte vill konsumera produkter med animaliska ingredienser. Den är till för alla som tillverkar eller importerar veganska livsmedel eller produkter. Se på deras hemsida vilka som är anslutna. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

På Lyko har våra varumärken har gett oss klara besked på vilka produkter som är 100% veganska. För att du enkelt ska hitta dem har vi skapat en hel sida som är dedikerad till veganska skönhetsprodukter. Du hittar sidan här och här kommer ett urval med sköna, snälla produkter som vi gillar! 

 

  

av: krizz norman

 

31 okt, 2018

Tyck till om artikeln

Betyg & kommentarer

Skriv en kommentar
Lägg till bilder
 • för 4 månader sedan

  Toppen med märkning!

  Sånt här uppskattar jag! Det är enkelt att hitta och jag tycker att de veganska produkter som ni faktiskt tar in är inkluderande för alla sorters behov. Olika färger, priser, märken, kvalitet och egenskaper! Jag brukar försöka dubbelkolla allt och ni har verkligen bra koll på ert sortiment för vardagsveganen, vilket gör att man vill handla av er! Ni är jättebra på ert eget sortiment måste jag säga! Toppen företag!

  Jag gillar LYKO!
  gillar
  för att lämna en kommentar
40 BUTIKER
Nyheter och erbjudanden
Följ oss

Kundtjänst

Copyright 2019