Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Ekologiskt, naturligt och veganskt – vad stämmer?

Att välja ekologisk mat har blivit mer standard än icke ekologisk mat. Men är det samma regler när det kommer till ekologisk kosmetika? Och är produkter som marknadsförs som naturliga verkligen bättre än andra? Vi ringde upp Pär ”Proffs-Pär” Svahnberg, doktor i kemi och jurymedlem i Swedish Beauty & Cosmetics Awards 2017, för att ta reda på vad som gäller med eko- och vego-märkningar på skönhetsprodukter!

10 apr, 2017

Vi är vana att se produkter med orden ekologiskt och naturligt på flaskan och i reklam. En förpackning med gröna blad och vackra blommor på känns ju trygg att ha på huden. Men kan vi lita på att alla varumärken som utger sig för att vara ekologiska faktiskt är det?

 

”Idag finns ingen lag på hur stor del av en produkt behöver vara ekologisk för att den ska få ha en ekologisk märkning. Att tillverka skönhetsprodukter som är 100% ekologiska är svårt då de till stor del består av vatten och vatten kan aldrig vara ekologiskt,” berättar Pär.

 

 

Det är felaktigt att tro att naturen bara är god

 

Men om det inte finns någon lag på hur stor andel som krävs för att få kalla en produkt ekologisk, hur gör vi då om det är just ekologiskt vi vill ha? Det finns olika tredjepartsmärkningar, som exempelvis Cosmos som ställer krav på att en viss procentsats av innehållet ska vara ekologiskt respektive naturligt för att få en märkning. Men är naturliga produkter bättre?

 

Pär ”Proffs-Pär” Svahnberg

”Det finns gifter från naturen också, som till exempel narkotika. Många ämnen som debatteras just nu som parabener är ofarliga medan många ämnen från naturen kan ge allergiska reaktioner. Det är felaktigt att tro att naturen bara är god.”

 

Nu är det allt vanligare att produkter är veganska. Betyder det att de förr var mer animaliska?

 

”Det har egentligen aldrig använts särskilt mycket animaliska ingredienser i skönhetsprodukter. Att det nu finns fler veganska skönhetsprodukter beror mer på att företag väljer att lyfta detta i sin marknadsföring. Många produkter som inte är veganska innehåller till exempel bivax, silkesprotein eller ullfett som alla har en animalisk anknytning. Ullfett behöver man inte slakta djuren för men alla de här produkterna får ändå en animalisk flagga. Men som val av alla produkter så ska de kännas bra för kunden att använda och vill man ha en vegansk produkt är det ju det som är viktigast.”

 

För några år sedan var det vanligt att företag gick ut med information om att de inte testar på djur. Den stämpeln har blivit mindre vanlig, varför?

 

”EU införde ett förbud mot försäljning av djurtestad kosmetika 2004, och man får inte marknadsföra att man uppfyller lagkrav,” förklarar Pär.

 

 

10 apr, 2017

Tyck till om artikeln

Gilla artikeln
för att lämna en kommentar
30 butiker
Nyheter och erbjudanden
Följ oss

Kundtjänst

Copyright 2017