Emilia De Poret:"Jag kan köpa smink bara för att det är roligt!"

Från it-girl till artist till TV-profil och framgångsrik företagare. Fashionistan och artisten Emilia de Poret har inte bara en garderob utan också ett affärssinne att avundas.

16 sep, 2014

Först var hon den där med alla fina kläder på vimmelbilderna, sen blev det klart att hon gjorde musik och så var hon visst grevinna eller nåt. Nu syns hon i TV, bloggar och driver musikproduktionsbolag.

 

”Jag vill inte fastna i mönster!”, säger Emilia de Poret. ”Man ska ta chansen att utvecklas. Det kan vara bra att misslyckas, det gör dig starkare.”

 

”Det har gått bra för mig i Spanien, kanske för att jag var förband till Katy Perry"

Har du sett henne på TV tänker du kanske att hon är en en av landets mest verbala fashionistor, men musiken är Emilias kärna. Det är däremot inte konstigt om du inte kan tralla på hennes låtar, för som många andra svenska artister har Emilia hörts och turnerat mest utomlands.

 

”Det har gått bra för mig i Spanien, kanske för att jag var förband till Katy Perry och toppade listorna där i ett år. I Sverige har mode blivit min plattform.”

 

Intresset för design kommer från mamma, en estet som gärna sydde till sina barn. Hon har inspirerat Emilias ”jobby” som nu upptar två walk-in-closets (en för kläder, en för skor).

 

”Det dyraste plagg jag har köpt är en klänning från Martin Margiela med vinylskivor på. Den kostade 37 000 kr, gjordes i två ex och Rihanna har det andra. För mig är mode konst.”

 

Emilia berättar med glimten i ögat att hon”behandlar kläderna som barn”. Hon går in i garderoben och klappar på dem. Och hon tycker det är jätteroligt att prova säsongens nya sminktrender.

 

”Skönhet och mode hänger ihop! Mode är ett uttryck och kläder förstärks genom hår och makeup, eller balanserar kanske kläderna.”

SAMLAR PÅ LÖSÖGONFRANSAR

Emilia gör regelbundet gelpolishnaglar på en av Sveriges mest kända salonger och samlar på lösögonfransar.

 

”När jag var i Japan köpte jag Shu Uemura, ett märke som har fransar i spets och med fjädrar och grejer. Jag kan köpa smink bara för att det är roligt.”

 

Hennes föräldrar gjorde tack vare pappans entreprenörskap en klassresa: från barndomens arbetarstad Gävle till de flotta adelsnamnens hemvist Östermalm i Stockholm. Oavsiktligt.

 

”De bytte till sig en lägenhet som råkade ligga på Östermalm. Det var inte lätt för mig att hamna i den miljön. Jag var jättestolt över min H&M-overall. En kille på min skola talade första dagen om för mig att ’i den här skolan har vi inte H&M-kläder’.”

 

Emilia målar upp en bild av en street smart elvaåring som snabbt tog sig an sin nya hemstad.

 

”Jag lekte med mina Barbies när ingen såg och började prata stockholmska på två dagar. Jag tror att jag hanterade situationen bra för att jag var trygg i mig själv, tack vare min mamma. Hon uppmuntrade mig att hålla på med musik när pappa ville att jag skulle bli jurist.”

 

PAPPA ÄR ETT STORT STÖD

Emilias pappa är professor och har doktorerat på Stanford. En råakademiker som senare grundade ett riskkapitalbolag. Även om han inte är den miljardär som press ibland målar upp är han välbeställd och en knuff i ryggen för sin dotter.

 

”När jag var 24 år gick mitt första skivbolag i konkurs och jag låg i sängen och grät. Då kom pappa hem till mig. ’Res dig upp ur sängen, här är en telefon – ring! Det finns massor av skivbolag’.”

 

Idag har Emilia inte bara en vilande artistkarriär, hon äger tillsammans med sin bror och stjärnproducenten Arnthor Birgisson ett musikproduktionsbolag och är manager för Kim Cesarion. Musikindustrin domineras av män och ofta visar den en mansgrisig bild av världen. Få kvinnor sitter på chefsposter på skivbolagen.

 

”Männen tror de kan sätta mig på plats för att jag är blond, tjej och svensk"

 

”Männen tror de kan sätta mig på plats för att jag är blond, tjej och svensk. Men jag är bra på att stampa ner mina tolvcentimetersklackar och få min vilja igenom.”

 

Emilia återkommer till arbetsmoralen och förhållandet till sitt jobb.

 

”Jag är en multitasker. Jag har både en kreatörssida och en affärssida. Jag har balls, jag är orädd, strategisk och ser möjligheter.”

 

Sedan var det det här med adelstiteln. Om Emilias föräldrar gjorde en traditionell klassresa, har Emilia skuttat rakt upp i Europas äldsta finadel.

Maken Amaury de Poret de Boisandré är, förutom advokat och grundare till ett börsnoterat investmentbolag, fransk greve (de Poret) och markis (de Boisandré). Paret träffades på ett födelsedagskalas med medeltidstema i Italien.

 

”Jag tyckte han var en skön kille, intelligent, självsäker och berest. Det blev väldigt mycket flirtande på det där bröllopet.. ’Can I put my hand on your thigh?’ och sånt. Yes, det fick han ju.”

 

Paret lärde sedan känna varandra över e-mail. Så småningom träffades de IRL i Genève.

 

”Sedan var det kört! Men det var ju lite skakigt att träffa hans familj i början. Jag är den första i släkten på 900 år som inte är adlig och dessutom är jag protestant!”

 

Idag är Emilia ingift i den snart tusenåriga släkten och har dottern Electra Juliette ihop med Amaury, Paret väntar dessutom sitt andra barn under 2014.

 

”Han tycker att mitt modeintresse är fantastiskt och gillar’ju galnare desto bättre’ på mig, både vad gäller kläder och smink. Och så tycker han att jag borde ha neongula naglar, men det vet ju alla att det inte går att hitta ett tillräckligt bra neongult lack.”

 

I necessären

Dermalogica MultiVitamin Power Recovery Masque, 529 kr/75 ml. ”Den är skitbra på långflygningar så jag brukar alltid ha den på mig när jag flyger, även om jag ser ut som en apelsin.”

Shu Uemura Red:juvenus Elasto-vitalizing Stretchable Mask, 876 kr/6x24 ml. ”Jag ser väldigt läskig ut när jag har den här på mig, jag ser ut som en mördare.”

Sensai by Kanebo Ultimate The Lotion, 2 599 kr/125 ml. ”En rengöring i två steg som verkligen djuprengör.”

Proderm Sunscreen Mousse SPF 30, 199 kr/150 ml. ”Jag har känslig hy och när jag har den här får jag inga prickar.”

Björk & Berries Green & Clean Body Oil, 295 kr/100 ml. ”Den luktar jättegott och blir inte för fet på kroppen.”

Estelle & Thild Rose Otto Ecorganic Facial Oil, 395 kr/30 ml. ”Grym att använda istället för ansiktskräm på torr hy.”

& Other Stories Body Scrub Morroccan Tea, 90 kr/250 ml. ”Jag älskar doften och den är rivig men inte för rivig.”

Pureology Perfect 4 Platinum Shampoo 250 ml, Condition 250 ml, Reconstruct Repair Masque 200 ml, 280 kr, 320 kr resp 360 kr. ”De här produkterna har verkligen ändrat mitt hår som är mycket starkare nu!”

Escentric Molecules Molecule 1 EdP, 975 kr/100 ml. ”Jag kände den här på en tjej på en middag och kunde inte koncentrera mig för att den doftade så himmelskt!”

16 sep, 2014

Tyck till om artikeln

Betyg & kommentarer

Skriv en kommentar
Lägg till bilder

Bli först med att ge din åsikt om artikeln

Nyheter och erbjudanden

Anmäl dig för nyhetsbrev och sms här!

Följ oss

Kundtjänst

Copyright 2019