Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Konserveringsmedel i kosmetika – bra eller farligt?

Att det finns konserveringsmedel i mycket av det vi äter är en självklarhet för att maten inte ska bli gammal eller mögla. Men när det kommer till skönhetsprodukter är det lätt att bli skrämd av ämnen vi inte vet så mycket om. Just nu pratas det en hel del om kemiska ämnen som parabener. Men vad är det egentligen? Och är det skadligt att använda i vår dagliga skönhetsrutin? Vi tog ett snack med Pär ”Proffs-Pär” Svahnberg, doktor i kemi och jurymedlem i Swedish Beauty & Cosmetics Awards 2017, för att slå hål på myter och lära oss mer om innehållet i våra favoritprodukter!

17 mar, 2017

Sätten hur vi fått vår mat att hålla har varierat med tiden, förr var det till exempel vanligt att salta, lägga in eller röka kött för att få det att hålla. Idag förhåller vi oss till bäst före-datum både för vår mat och på våra skönhetsprodukter. Vi vet ju alla hur gammal mat ser ut och smakar, men är det lika enkelt att upptäcka när våra skönhetsprodukter blivit gamla? Oftast syns det i konsistensen, om en kräm skär sig eller blir vattnig. Men hållbarheten är ju väldigt mycket längre på skönhetsprodukter än på mat. Så vad används för konserveringsmedel i kosmetika egentligen och varför behövs det?

 

 

Vi stoppar ju konserveringsmedel i munnen

 

 

”Så fort det finns vatten i en produkt, finns det risk för bakterier och svampar. På sikt blir detta ofräscht och ohygieniskt. Därför behövs konserveringsmedel, så att bakterierna dödas och svamp hindras från att växa. Kosmetika innehåller en väldigt låg procent av konserveringsmedel och det är inget som är skadligt för oss,” svarar Pär.

 

Kemikalier i skönhetsprodukter, ett nödvändigt ont? 

 

När våra skönhetsprodukter produceras, kan de ta upp till ett år innan de hamnar i våra badrumsskåp. För att de ska hålla samma höga kvalitet hela vägen från produktion till sista applicering, behövs konserveringsmedel. Det låter ju som en självklarhet, för vi vill ju att den där dyra krämen vi beställer ska lukta och kännas bra. Men när den väl är på huden, kan kemikalierna vara skadliga för oss?

  

Pär ”Proffs-Pär” Svahnberg

 

 

”Vi stoppar ju konserveringsmedel i munnen och då går det ut i blodet. Det vi smörjer på oss går inte in i kroppen. Många blir rädda för ämnen som till exempel parabener för att det kallas för gifter och det kan vara svårt att förstå att det inte är farligt. Ordet konserveringsmedel förknippas med konservburk och det är ju inget vi vill smörja in kroppen med. Men huden är gjord för att stänga ute och ytterst lite tränger igenom, vanligen mindre än en procent.” 

 

Även Läkemedelsverket ger information om att de vanligaste parabenerna, methylparaben och ethylparaben är säkra att använda i kosmetiska produkter. De konserveringsmedel som används i EU är godkända och som Pär förklarar; När ett ämne plockas bort ur en produkt, så måste en annan tillsättas. Den behöver inte vara bättre. Men varför är så många rädda för till exempel parabener?

 

 

Det är en myt att parabener är dåligt

 

 

”Det är en myt att parabener är dåligt. Det är en viss gift, men det ger ingen eller ytterst sällan uppkomst till allergisk reaktion. Astma- och Allergiförbundet gillar till och med det. Parabener är bra ur ett mänskligt, funktions- och miljösynvinkel då det bryts ner i miljön. Men skrämsel fungerar tyvärr och just nu är det många som använder utryck som parabenfritt i sin marknadsföring. Men vad används i stället?” Avslutar Pär.

 

17 mar, 2017

Tyck till om artikeln

Skriv en kommentar
Lägg till bilder
 • för 14 månader sedan

  Ang Lykos svar om Methylisothiazolinone

  Ang Lykos svar om Methylisothiazolinone.
  https://bestprac.se/2016/07/25/methylisothiazolinone-i-rinse-off-produkter-orsakar-allergiskt-kontakteksem/
  Methylisothiazolinone verkar inte så säkert...
  gillar
  för att lämna en kommentar
 • för 14 månader sedan

  Jag håller med om och förstår att konserveringsmedel är...

  Jag håller med om och förstår att konserveringsmedel är nödvändigt. Det är också helt rätt att parabener inte är det som kanske är det vanligast allergiframkallande ämnet. Men det är viktigt att innehållsförteckningar skrivs ut på webbutikernas produkter. Methylisothiazolinone är t ex ett konserveringsmedel som oftare än parabener framkallar allergi. Det finns både i billig och dyr kosmetik, och ofta i produkter som används som engångsartiklar på hotell. Jag själv har behov av att veta om just detta ämne finns i produkten. Det skulle underlätta mycket om innehållsförteckningar alltid fanns på alla produkter.
  gillar
  • rebeckak
   för 14 månader sedan
   Hej! Tack för din kommentar, jag förstår dina funderingar. När det gäller innehållsförteckningar så publicerar vi dessa i de fall leverantören tillhandahåller dem. Det är dock inte helt oproblematiskt att publicera dem då tillverkarna då och då väljer att uppdatera formulan i sina produkter och risken är då överhängande att inaktuella innehållsförteckningar blir kvar att florera på nätet.
   Gällande just Methylisothiazolinone så är detta ämne sedan en tid tillbaka stoppat inom EU, i produkter som lämnas kvar på huden eller i håret. I produkter som sköljs ur eller tvättas bort räknas det fortfarande som ett av de säkraste konserveringsmedlen. Hoppas detta gav dig svar!
   gillar
  för att lämna en kommentar
40 BUTIKER
Nyheter och erbjudanden
Följ oss

Kundtjänst

Copyright 2018