Lyko och Hållbarheten

Problemet med jordklotet är att vi bara har ett. Vår planet befinner sig i fara. Naturresurserna tar slut, koldioxiden driver upp temperaturen och grundvattnet sjunker. Mitt i allt finns vi som både har orsakat katastofen MEN som också kan vända denna dåliga trend. Att satsa på hållbarhet är superviktigt, det vet Lykos hållbarhetsexpert Tom Thörnblom allt om. Men HUR kan Lyko rädda världen? Fortsätt läs!

13 sep, 2019
11 gillar

Tom, om du skulle förklara vad hållbarhet är, hur skulle det låta då?
- Vi måste alla hjälpas åt att ta vara på jordens resurser. Det kan låta lite högtravande men kort förklarat innebär hållbarhet att vi ska tillfredsställa dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillfredsställa sina behov, säger Tom. - Hållbarhet innebär förutom ekologisk hållbarhet, klimat och miljö, även social hållbarhet, mänskliga rättigheter och ekonomisk hållbarhet, hur vi bidrar till välfärden.

- Vi måste alla hjälpas åt att ta vara på jordens resurser

Varför är det så viktigt med hållbarhet?
- För alla yngre generationer är det självklart att vi tillsammans måste agera nu och i vår vardag ta ansvar för alla tre dimensioner av hållbarhet Jag tror att företag måste bli mer transparenta och visa vilket ansvar de faktiskt tar, annars kommer de genomskådas av och väljas bort av kunderna i framtiden, säger Tom. 

Hur kan Lyko bli bättre på hållbarhet tycker du?
- Lyko ska inspirera, och underlätta att göra hållbara val. Vi skall utmana oss själva och driva på för att skapa förutsättningar för kunder och branschen. Där har vi stor hjälp av många influensers exempelvis Therese Lindgren som inspirerar i våra kanaler, säger Tom. 

- Lyko ska inspirera, och underlätta att göra hållbara val. Vi skall utmana oss själva och driva på för att skapa förutsättningar för kunder och branschen.

- Det viktigaste är att vi börjar där vi kan göra störst skillnad. Vi skall naturligtvis erbjuda ett brett sortiment och följa upp hållbarhetskrav hos våra leverantörer. Våra förpackningar och emballage skall v

i minimera och utmana våra distributörer för att tillsammans erbjuda kunderna de hållbaraste transporterna. Genom att packa väl och fylla alla transporter till max kan vi minimera påverkan per paket.
Hur ska Lyko utmärka sig i framtiden när det gäller hållbarhet?

- Lyko ska vara ett hållbart företag i alla aspekter. Vi ska uppfattas som schysta och transparenta med hur vi tar oss an med de hållbarhetsutmaningar vi står inför. Alla medarbetare ska känna nyfikenhet, vilja och ansvar att aktivt bidra till hållbarhetsarbetet, säger Tom.

- Gör medvetna val, investera i kvalité när du handlar, undvik slit och släng konsumtion.

- Jag hoppas också att vi tar en position inom social och ekonomisk hållbarhet där vi redan är gör mycket. Lyko är tillexempel största arbetsgivare i Vansbro kommun där vi bland annat har vår lager och vår online verksamhet. Där skapar vi köpkraft och arbetstillfällen och tack vare det blomstrar idag det lilla samhället.


Vad kan vi alla göra och tänka på för att lämna över en bättre värld till våra barn?
- Gör medvetna val, investera i kvalité när du handlar, undvik slit och släng konsumtion. Välj hållbarhetscertifierade produkter. Sist men kanske självklart: sortera dina sopor.

Faktaruta

Namn: Tom Thörnblom    
Ålder: 37 år
Kommer från: Vällingby, Stockholm
Utbildning: Luleå Tekniska Universitet & Hong Kong Polytechnic
Vem är du?
- Jag är en seglingstokig pappa och make. Lagom metrosexuell, löper några gånger i veckan, tränar för att må bra inte för att vinna. Njuter bäst tillsammans med familj och vänner.


Slutligen: även en hållbarhetschef måste ju använda sig av skönhetsprodukter! Vilka 6 är dina favoriter OCH VARFÖR?
- Till håret använder jag Kevin Murphy Free Hold-vaxet vars burk är designad för packas tätt och minimera transport av luft. Skäggolja jag använder är tillverkad i Sverige, luktar fantastiskt gör mig till mitt bättre jag! Fukt till ansiktet från Bulldog får mig alltid att piggna till på morgonen och för händerna använder jag La:brukets flytande tvål med 100% ekologiska eller naturliga ingredienser. Då jag seglar mycket vill jag inte bränna mig samt behålla fräschheten lite längre så solskydd och after sun från Maria Åkerberg är det som gäller! Och vardagslyxen i duschen, som är extremt dryg, är Clarins bath shower concentrate tonic! 

AV: SKÖNHETSREDAKTÖR KRIZZ Lowélion
13 sep, 2019

Tyck till om artikeln

11 gillar

Betyg & kommentarer

Skriv en kommentar
Lägg till bilder
 • för 6 månader sedan

  Förpackningar?

  Hur ser ni på e.l.f.s stora förpackningar? Oftast är de 2-4 ggr större än själva produkten. Det kostar pengar, lagerutrymme, material och naturresurser. Jag bojkottar e.l.f. tills de har sett över sina förpackningar. Jag använder upp produkterna jag har, men jag köper inga nya.
  Gilla
  • Medarbetare på Lyko
   för 6 månader sedan
   Hej Kicki, tack för att du delar med dig av åsikt. Vi har över 56.000 produkter på Lyko.se och säljer det som kunderna efterfrågar. Vi arbetar mycket med märkning av produkter så att det ska vara enkelt att filtrera på olika märkningar. Vi ser att försäljningen av produkter som är veganska eller har en hållbarhetsmärkning stadigt ökar. Jag hoppas att fler kunder gör medvetna val, det kommer styra vårt utbud i framtiden.
   Gilla
 • för 6 månader sedan

  Minskad konsumtion, då?

  Det är ju jättebra att tänka på att minska transporter, emballage mm, men är inte ändå knäckfrågan att vi borde minska vår konsumtion totalt sett? Om alla bara köpte det man verkligen behövde så skulle det minska belastningen på jordens resurser en hel del, gissar jag. Nu sker väldigt mycket konsumtion för nöjes skull, vilket verkligen inte är hållbart.
  2 gillar
  • Medarbetare på Lyko
   för 6 månader sedan
   Hej Lina, Jag håller helt med dig. -Gör medvetna val, investera i kvalité när du handlar, undvik slit och släng konsumtion. Om du är tveksam om en produkt passar dig, besök gärna någon av våra butiker. Där är alla välkomna att få rådgivning, dofta på och testa produkterna för att kunna göra medvetna val.
   2 gillar

Nyheter och erbjudanden

Anmäl dig för nyhetsbrev och sms här!

Följ oss

Kundtjänst

Copyright 2020
lek loss med 55.OOO skönhetsprodukter