Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Sanningen om aluminium och svett

Att svettas under en varm sommardag eller under påfrestning är någon vi alla känner igen och som vi helst vill undvika. Produkter som lovar att dölja det vi minst tycker om är många. Men bör du välja en deodorant eller en antiperspirant? Är det ens någon skillnad? Rösterna är många kring ämnet, speciellt när det kommer till innehåll som aluminium. Vi bad Pär ”Proffs-Pär” Svahnberg, doktor i kemi och jurymedlem i Swedish Beauty & Cosmetics Awards 2017 att reda ut vanliga missförstånd när det kommer till svett och produkterna som får bort det!

23 mar, 2017

Att känna sig ren och fräsch under en hel dag är kravet när vi väljer skönhetsprodukter. Men vad ska man tänka på vid val av ny deodorant när alla lovar torra armhålor och fantastiskt resultat. Och vad är egentligen skillnaden på en antiperspirant och en deodorant?

 

”En antiperspirant innehåller aluminiumsalt som hämmar svettutsöndringen lokalt där produkten appliceras. Man slipper alltså svettfläckar i armhålorna. Det finns både parfymerade och oparfymerade antiperspiranter, till skillnad från deodoranter som alltid är parfymerade. Deodoranter hindrar inte svettutsöndringen, deras verkningsmekanism är att dölja svettlukten genom högt parfyminnehåll. Hos en deodorant dränker parfymdoften alltså svettlukten,” förklarar Pär.

 

Att svettas är kroppens sätt att kyla ner sig själv vid värme

 

Att svettas är kroppens sätt att kyla ner sig själv vid värme, fysisk ansträngning eller vid feber. Att svettas är alltså livsviktigt för att vi ska må bra och fungera som vi ska. Men vi vill ju helst undvika svettfläckar och dålig lukt. Hur stark behöver en antiperspirant vara för att fungera och behövs verkligen ämnen som aluminium?

 

Pär ”Proffs-Pär” Svahnberg

 

”En del är rädda för att få i sig aluminium och vill därför inte använda antiperspiranter. Då kan det vara bra att känna till att aluminium i princip inte kan ta sig igenom huden. Och att vi får i oss en hel del aluminium via kosten. Det finns massor av aluminium i jordskorpan och därför innehåller alla växter lite aluminium. Det finns även flera godkända livsmedelstillsatser (E-nummer) som innehåller aluminium.”

 

Aluminium är en lättmetall. Det är den vanligaste metallen i jordskorpan och det tredje vanligaste grundämnet, efter syre och kisel. Uppskattningsvis 0,1% av det aluminium en människa får i sig kommer från användning av kosmetika, resten kommer från livsmedel. Och dessa halter anses inte orsaka negativ hälsopåverkan.

 

”Det finns alltså ingen som helst anledning att gå runt och lukta svett bara för att man är rädd för aluminium. När det gäller aluminium i antiperspiranter är myten att det skulle orsaka bröstcancer. Det är råttan-i-pizzan-klass på den tycker jag. Det finns inget som helst vetenskapligt stöd för den myten,” fortsätter Pär och slår därmed hål på myten!

 

23 mar, 2017

Tyck till om artikeln

Skriv en kommentar
Lägg till bilder
 • för 13 månader sedan

  Skönt att veta, har själv funderat på om...

  Skönt att veta, har själv funderat på om skador, har nog använt deo- och antiperspiranter i hela mitt vuxna liv och jag är 67 år.
  Bra att ni tog upp det 👍😊
  gillar
  för att lämna en kommentar
40 BUTIKER
Nyheter och erbjudanden
Följ oss

Kundtjänst

Copyright 2018