Så undviker du solskador!

Snart är det påsklov och då är det flera som kommer att vistas i solen. Under vinterhalvåret är UV-Index väldigt lågt i Sverige och risken för akuta solskador är därför i princip obefintlig. Åker man däremot utomlands på exempelvis en skidresa till alperna eller en solresa till Kanarieöarna utsätts man för ett betydligt högre UV-index. Men hur bör du vistas i solen på ett säkert sätt? Vi ringde upp Pär ”Proffs-Pär” Svahnberg, doktor i kemi och jurymedlem i Swedish Beauty & Cosmetics Awards 2017 för att få svar på våra frågor!

28 mar, 2017

Nu på våren och runt påsken är huden som allra mest vinterblek och det är extra viktigt att skydda sig för att undvika solskador. Men även om det upplevs som vi är mer pålästa idag om riskerna som solen för med sig, har hudcancer ökat de senaste åren. Hur kommer det sig?

 

”Den växande hudcancern är en problematik, den har ökat de senaste 50 åren. Det kan bero på att vi testar oss oftare. Vi lever längre och när vi blir äldre får vi sämre immunförsvar. Vi blir rikare och reser mer, solarier var även populärt på 80-talet och det kommer säkert ha en bidragande faktor till en ökning,” berättar Pär.

 

Reflektionen blir mycket högre vid vattnet eller i snöklädda berg

 

Enligt SMHI har den största delen av Sverige ungefär 1700 soltimmar på ett år. Det låter ju inte alls särskilt mycket. Därför är det kanske inte så konstigt att sol-svultna svenskar reser till värmen under vinterhalvåret när det är som allra mörkast och kallast här. Men ska vi tänka annorlunda beroende på vart vi reser?

 

”Tänk på att reflektionen blir mycket högre vid vattnet eller i snöklädda berg och att även ögonen är känsliga mot UV-strålning. Ett tips är att ladda ner Solsäkerhetsmyndighetens app ”Min soltid”. Där kan man beräkna hur länge man kan vara i solen utan att bränna sig. Kom ihåg att all hud som exponeras för UV-strålning ska vara insmord med solskydd och varva solen med skuggan. Då kommer semestern bli mycket roligare för alla!”

 

Idag finns ett brett utbud av produkter med SPF, till och med visst smink har det. Kan man lita på kosmetika med SPF?

 

Pär "Proffs-Pär" Svahnberg

 

”All kosmetiska är utvärderade och generellt är alla säkra. Men alla är olika känsliga, ju mörkare hud man har desto säkrare är man mot solen. Har man väldigt blek hy blir det mer problematiskt. Jag rekommenderar att ta det lagom och smörja in sig ordentlig och inte bränna sig. Den totala solexponeringen under livstid kan ge skada senare i livet.”

 

Att för mycket sol kan ge en tråkig bieffekt som rynkor är allmänt känt. Ju äldre man blir desto långsammare läker kroppen. Huden blir segare och förlorar sin elasticitet. Vad ska man tänka på vid applicering av solskydd för att skydda huden så mycket som möjligt?

 

”Man utsätts för UV året om, använd därför solskydd i ansiktet hela året. Även alla delar av kroppen som exponeras i solen. Använd gärna solskydd utan parfym eftersom många parfymämnen kan orsaka kontaktallergi. Använd alltid ett högt SPF, 30 eller 50+.”

 

Fungerar solskyddet vi har kvar sedan förra året?

 

”Har man flaskorna på stranden blir de varma och håller sämre. Kolla på hållbarhet, så bäst före-datumet inte gått ut. Många smörjer inte in sig ordentligt, men köp en stor förpackning med högt nummer och smörj in dig ofta och rikligt så blir den inte kvar till nästa säsong,” avslutar Pär. 

 

 

28 mar, 2017

Tyck till om artikeln

Betyg & kommentarer

Skriv en kommentar
Lägg till bilder

Bli först med att ge din åsikt om artikeln

Nyheter och erbjudanden

Anmäl dig för nyhetsbrev och sms här!

Följ oss

Kundtjänst

Copyright 2019