ALLT du har velat veta om parfymer! Vi LOVAR!

Parfym kan vara en sådan extrem humörhöjare, en följeslagare, ett afrodisiak eller något som slungar dig tillbaka till discot i mellanstadiet. Dofter finns konstant och överallt i våra liv, men varför vill vi dofta som rosor och inte grillat kött? Hur mycket har doften med att göra när vi väljer partner och hur får vi dessa flyktiga eteriska oljor att stanna kvar på huden hela dagen? Detta och mer kommer L'Oréals parfymexpert Danial Ahmad att svara på!

04 feb, 2019

Danial har just tagit över som Category Manager för doft på L'Oréal. Det är en prestigefull tjänst som kräver en näsa av rang. Hur har ditt intresse för doft uppstått?

 

- Jag blev intresserad av dofter som liten, tack vare min mamma. Jag var fascinerad av hennes, faktiskt ganska rejält tilltagna, kollektion av parfymer. Jag undrade alltid varför hon valde olika dofter beroende på var hon skulle? Efter ett tag började jag förstå logiken bakom valen. Så fort jag hade sparat egna pengar köpte jag parfym, och det var nästan det enda jag önskade mig på min födelsedag. Så, att jag idag får arbeta med dofter och med människor som förstår sig på dofter och med dessa fantastiska parfymmärken, det är en livslång dröm som blir sann, säger Danial. 

Det måste vara fantastiskt att kunna veta så mycket om dofter och olika noter. Men för en person som inte kan så mycket om doft, hur ska en sån som jag hitta den perfekta doften just för mig? Vilket sätt är enklast?

 

- Först så är det viktigt att du vet NÄR du ska bära doften. Är det för dagligdags på kontoret? Är det för en kväll ute med vänner? En date? För mig så tror jag att man bör ha en liten doftgarderob, en doft för varje tillfälle. Ett exempel är att välja en doft för kontoret/jobbet, den doften bör ju vara lite åt det diskretare hållet, fräsch och sitta ”nära din kropp” och inte ta över för mycket. Men för en kväll ute så vill du kanske ha en doft som är söt, kryddig och en doft som ”tar för sig” och ”makes a statement”. Och sen kan du OCKSÅ ha en signaturdoft som du väljer att ta mer eller mindre av beroende på tillfälle, en du kan styra styrkan på med att reglera mängden du använder, säger Danial.

- Jag skulle också råda dig att tänka ”hur vill jag att doften ska få mig att känna”. Alltså vilket humör vill du bli av doften. Olika dofter har en tendens att föra dig till olika platser, olika humör och så vidare. Ett exempel är att en parfym du köper kanske du använder på din semester på Bali när du går längsmed stranden och tittar på solnedgången med din älskade. När du kommer tillbaka till kalla Sverige så kommer ju den doften att omedelbart trigga ditt minne till den stunden och den känslan, säger Danial.

Så dofter spelar en väldigt aktiv roll när vi väljer vår partner

Nya studier visar på att doft är väldigt viktigt när vi väljer vår partner, vad är dina tankar om detta fenomen?

- Tja, det är faktiskt grundläggande så som vi människor är designade att fungera. En process för att undermedvetet bli attraherad av din “bättre hälfts-”feromoner. Har du någonsin använt din pojkväns t-shirt och känt dig trygg och omhuldad i den? Om du svarar JA på den frågan så skyller vi på feromonerna. Så dofter spelar en väldigt aktiv roll när vi väljer vår partner. I vissa fall kan detta tyvärr vara svårläst och då kan en riktigt god parfym skynda på hela processen istället. För att dofta gott är rent generellt mycket attraktivt för oss människor. Och tack vare alla de dofter som finns tillgängliga för oss så kan en riktigt härlig parfym förvandla en ”vanlig Svensson” till en oerhört attraktiv kille eller tjej, säger Danial.Och det leder såklart in på nästa fråga som är: Varför finns det olika ”herr -och damdofter” och vad är den signifikanta skillnaden? Varför doftar de olika?

- Jo men, en doft är en doft. En doft har ju inget kön eller någon regel om vad som gör just DEN till en manlig eller kvinnlig doft. Parfymer är väldigt subjektivt till vad DU gillar som om du är en tjej som gillar en typisk ”manlig” parfym – SÅ DÅ BÄR DU DEN! Men, när vi talar om ”manliga” och ”kvinnliga” parfymer nu så menar vi OFTAST att en manlig parfym har mer noter av kryddor och trä medan en kvinnlig doftkomposition, säger Danial.

Men varför är det så att vi ska dofta som blommor och trädgrenar och inte som kanske sommargrillat kött, sushi eller en ny teveapparat?

 

Men varför är det så då, tror du? Att vi ska dofta som blommor och trädgrenar och inte som kanske sommargrillat kött, sushi eller en ny teveapparat?

- Jag svarar på denna fråga med hjälp av ett scenario. Det är lunch och du är ganska hungrig. Tänk dig att du går förbi några restauranger och du känner doften av den fantastiska maten som tillagas. Du bestämmer dig för att gå in, du äter och lämnar restaurangen med en mätt mage. Samma doft som nu attraherade dig att gå in är plötsligt inte så attraktiv längre. Det kanske tillockmed är så att du känner dig lite lätt illamående av samma doft. Och det är såhär vi människor fungerar! Men, på något sätt så verkar vi aldrig bli trötta på doften av en nyutslagna blommor på en äng, aromen av träd när vi tar en skogspromenad eller doften av regn efter några soliga dagar. Du kan ju lätt stanna i dessa miljöer i flera timmar utan att bli trött eller illamående av doften. Du tycker fortfarande det doftar gott. Det är stor skillnad, säger Danial.

 

Vilka är de största misstagen som de flesta gör när de köper parfym?

-Jag tror det största misstaget är att man köper en parfym direkt efter man har sprayat den på huden och tycker den doftar okej. Du bör alltid låta doften andas lite och dofta på den igen en stund senare och se om du fortfarande tycker om den. Om du även sprayar doften på en doftremsa och bestämmer dig efter det kan det senare bli stor skillnad när du väl sprayar den på din hud, säger Danial.

- Det har också blivit en trend att köpa samma parfym som din kompis har. Där skulle jag verkligen tipsa dig om att vara lite mer originell. Det är såklart inte FEL att ha samma parfym, men dofter blir helt olika beroende på vilken typ av hud en har, så parfymen kan komma att dofta HELT olika på dig än vad den gör på din vän. Så, prova den på dig först innan du köper den, säger Danial.

 

 

Vad är ditt bästa tips för att då doften att hålla på huden hela dagen?

- Jag har fyra tips:

1) - Min tumregel är att hitta rätt antal ”spray”. Börja med ett lägre antal och lägg till eller dra ifrån när du märker vilken effekt de får.

2) - Ett bra trick är att använda en body lotion och sedan spraya din favoritdoft ovanpå den, då håller den bättre fast på huden med hjälp av fettet och fukten i lotionen. En del märken har ju även samma doft på sin body lotion som på parfymen och då är det ett bra tips att använda dem tillsammans för att förlänga och förstärka doften.

3) - Layering. Att spraya först, låt torka lite och sedan sprayar du igen på samma plats.

4) -  Placera parfymen där blodet pulserar nära huden, såsom på sidan av nacken, på insidan av handlederna, insidan av din armbåge osv. Även bakom öronen, på bröstkorgen och på baksidan av nacken, och detta kanske låter galet, men på baksidan av dina knän! Där är huden varm och du kommer att lämna ett härligt doftspår efter dig när du går runt. Notera att du inte behöver spraya på ALLA ställen samtidigt, testa ut de som fungerar bäst för dig. Dofter med tränoter har en tendens att sitta lite längre på huden jämfört med dofter som har citrusnoter. Och spraya inte parfym på kläder, det kan lämna fläckar. Parfym är byggt för hud och inte tyg, säger Danial.

 
Hur kommer det sig att parfym doftar olika på olika personer?

- Det finns många orsaker till detta och jag ska inte gå in på molekylnivå men det har att göra med små saker som vilken del av världen du lever i, under vilka förhållanden, vad du äter, är klimatet varmt, kallt, fuktigt, torrt osv. Skillnaden ligger också på vilken typ av hud du har, är den torr eller oljig, vad har du för pH-värde, syrehalt osv. I grunden har det med hur din hud reagerar med noterna och kemikalierna i parfymen. En del parfymer kanske bara kommer fram med några noter på din hud, medans andra kan visa sitt fulla register.

- Ett personligt exempel är Acqua di Gio Profumo (en fantastiskt doft!) på min hud blir den en ganska kryddig doft men på min väns hud så kan du knappt känna några kryddiga inslag alls. Det är jättespännande, säger Danial.

 

 Vad är dina tre favoritdofter JUST NU?

- Åh, så svårt att välja. Jag har en sådan lång lista. Men här är tre av mina favoriter: Yves Saint Laurent L'Homme Intense EdP, Y EDP – Yves Saint Laurent och Armani Code Profumo – Giorgio Armani. 

Av: skönhetsredaktör krizz norman04 feb, 2019

Tyck till om artikeln

Betyg & kommentarer

Skriv en kommentar
Lägg till bilder

Bli först med att ge din åsikt om artikeln

Nyheter och erbjudanden

Anmäl dig för nyhetsbrev och sms här!

Följ oss

Kundtjänst

Copyright 2019