Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Lyckad rakning i enkla steg

Hur slipper du irriterad hud efter rakning eller en kliande hudbotten under skägget? Oavsett om du föredrar helrakat, trimmat eller långt, finns knep som gör din grooming så smidig som möjligt till bästa resultat. Vi lät skönhets, doft- och groomingexperten Alexander Catalan gå till djupet av skäggvård och rakning.

03 mar, 2017

Slipp dålig hy efter rakning

 

Blemmor, rakfinnar och irriterad hud är en vanlig bieffekt om du inte sköter hygienen eller har rätt produkter inför rakningen. Gener och livsstil påverkar också till viss del, men vi kan hjälpa huden genom att använda rengöring och återfuktande kräm. Börja med att alltid tvätta ansiktet med en antibakteriell ansiktsrengöring innan rakning. Därefter väljer du en mild raktvål eller rakkräm till rakningen. Är du extra känslig bör du raka dig med en säkerhetsrakhyvel som är snällare mot huden. Men glöm inte bort att alltid fukta efteråt med en återfuktande hudkräm. Om problemet kvarstår bör du låta huden få läka och använda en trimmer istället.

 

Byta rakblad – hur ofta?

 

Rakbladen är gjorda på så sätt att de tappar sin skärpa efter ett antal rakningar. För att behålla/förlänga livslängden på rakbladet bör du rengöra bladet efter varje användning med en vanlig ansiktsrengöring för att få bort fett och orenheter. På så sätt får du bort allt fett som samlas under de små bladen. Sen varierar det från person till person, som hur grovt hår du har. När bladet inte längre följer ansiktets konturer och börjar hacka och går trögt är det dags att slänga.  

 

Kliande skägg beror oftast på en irriterad hårbotten

 

Så lindrar du ett kliande skägg

 

Lider du av ett kliande skägg? Eller en kliande hud under skägget med andra ord. Börja med att köpa skäggrengöring och var noga med att gnugga in det ända in till hudbotten. Om du har kliande skägg beror det oftast på en irriterad hårbotten. Det är viktigt att få bukt på problemet då det kan utvecklas till svamp och otäck klåda. Skäggolja är ett måste för att dämpa kliandet. Det finns många bra oljor som svalkar och lindrar irritation. Hitta skäggoljan som jobbar mot kliande hårbotten, torr hårbotten och klåda i hårbotten. Bara efter några dagar kommer det att klia mindre. Oljan är svamphämmande och motverkar skäggmjäll. Skäggolja är alltså perfekt för dig som har något av dessa problem. Men se till att fortsätta tvätta skägget ordentligt för att upprätthålla behandlingen.

 

Använd rakolja för smidigare rakning

 

Rakolja är det perfekta glidmedlet vid rakning. Oljan kan användas antingen ensamt eller under rakkräm, tvål eller rakskum. Den jobbar även med att förbereda huden innan rakningen och bladet följer smidigt ansiktets konturer utan att hacka eller irritera huden. Välj gärna en rakolja som passar just dig. Det finns både fetare och lättare oljor.

 

 

Bäst att raka sig i lugn och ro på kvällen

 

Stiligaste rakningsmetoden 

 

Den bästa rakningen får du med en säkerhetsrakhyvel. En säkerhetsrakhyvel ger inte bara en närmare och jämnare rakning, den är också skonsam mot din hy plus känns stilfull att använda. När du väl fått in tekniken, vill du inte ha något annat. Kom ihåg att lägga på rakolja på huden innan rakning för att få bättre glid och enkelt följa med ansiktets konturer. Den här sortens rakhyvel är mer hygienisk samtidigt som den har mycket vassare och billigare blad.  

 

Byt rakningsschema – undvik skärsår!

 

De flesta rakar sig på morgonen och då är huden som mest känslig och rakolyckor är ett faktum. Alla har vi någon gång skurit oss med rakhyveln eller rakkniven då vi stressat med rakningen på tidiga morgnar. Om man rakar sig när man är stressad är risken för blodiga papperslappar i ansiktet rätt hög. Att raka sig på morgonen är egentligen det sämsta man kan göra, då man kanske är svullen i ansiktet, och huden har svårare att återhämta sig.

Många män rakar sig inte på kvällen eftersom skägget ändå växer ut under nattens lopp. Men det bästa är ändå att raka sig i lugn och ro på kvällen, gärna efter duschen. Kom ihåg att fukta huden rikligt. Vi går mot varmare tider och rakningsolyckorna blir flera, då huden är extra känslig då den utsätt för sol. Välj det som är bäst för din hudtyp men kom ihåg att rakningen ska vara en njuting. 

03 mar, 2017
Alexander Catalan
Alexander Catalan

Tyck till om artikeln

Skriv en kommentar
Lägg till bilder

Bli först med att ge din åsikt om artikeln

40 BUTIKER
Nyheter och erbjudanden
Följ oss

Kundtjänst

Copyright 2018