Färga håret hemma? - Vi ger dig våra bästa tips!

Erika Lyko, Frisör och salongsansvarig på Lyko har lång erfarenhet av att arbeta med färgbehandlingar. Här delar hon med sig av sina bästa tips & tricks på hur du väljer rätt typ av färg.

06 okt, 2015
4 gillar

VAD VILL DU HA FÖR RESULTAT?

När du ska välja färg är det viktigt att tänka på vad det är du vill uppnå och vad du har för förutsättningar. Vill du ändra färgen eller förstärka den du redan har? Om du ska ändra färgen drastiskt från den du har idag är det en bra idé att gå till frisören för att få professionell rådgivning.

 

VILKEN TYP AV FÄRG SKA DU VÄLJA?

Intensivtoning – En intensivtoning består alltid av 2 komponenter, dvs man blandar en tub med en kräm. Med intensivtoningar kan du ändra nyans eller göra ditt hår mörkare. Färgpigmenten går djupare in i hårstrået, vilket gör att färgen sitter bättre men också att utväxten blir mer markant.

 

Toning – Till skillnad från en intensivtoning så behöver du inte blanda toningen med något och eftersom färgpigmenten endast lägger sig runt hårstrået så håller färgen inte lika bra som med en intensivtoning. En toning är perfekt om du vill ändra eller förstärka nyansen på ditt hår, du får även en fin glans på håret.

 

Färginpackning – Färginpackningar är den mildaste varianten, en inpackning med färgpigment. Den bevarar din hårfärg samtidigt som den vårdar. En färginpackning kan användas regelbundet och är jättebra om du till exempel vill hålla borta gula nyanser från ditt askblonda hår.

 

Det är en utmaning att ljusa upp ett hår utan att få det för gult, och det här är säkert något många stött på! Ska du färga håret ljusare krävs det ofta en blekning eller en starkare färg. Vi rekommenderar alltid att rådfråga en frisör.

 

Kom ihåg att du inte bara kan titta på bilderna på färgförpackningarna och tro att det ska bli samma resultat, allt beror på vilken färg ditt hår har idag. I våra Lyko-butiker är all personal hårvårdsexperter som kan guida dig rätt genom hårvårdsdjungeln.

 

I din Lyko-butik hittar du endast professionella hemfärgningskit, men våra hårvårdsexperter hjälper dig självklart med råd angående andra produkter också!

ERIKAS 5 BÄSTA TIPS FÖR DIG SOM VILL FÄRGA HEMMA

1. LÄS IGEN OM BRUKSANVISNINGEN NOGA

Det är viktigt att man följer riktlinjerna i bruksanvisningen för att få rätt resultat, avbryter man tidigare kan man få fel nyans då färgen inte hunnit tillsätta de rätta pigmentet och arbetat klart. I bruksanvisningen hittar man ofta hjälpsamma tips.

 

2. SKYDDA HUDEN

Använd alltid skyddshandskar för att skydda händerna och börja med att applicera en skyddande kräm runt hårfästet och på öronen för att minska risken att färgen fäster på huden. Vaselin fungerar utmärkt, men var noga med att inte få det i håret för då fäster inte färgen där.

 

3. DELA IN HÅRET FÖR ENKLARE APPLICERING

Det är inte alltid så enkelt att applicera färgen på sig själv, men för att underlätta dela upp håret i olika sektioner. Gör en mittbena från pannan till nacken, och dela sedan in håret från ena örat till det andra. Du har nu fyra delar, börja med en del och plocka bena för bena tills du kommit igenom hela. Gå sedan igenom alla fyra delarna tills du gått igenom hela håret. Om du får färg på huden så torka bort det på en gång.

 

4. FÅ ETT JÄMT RESULTAT

När det är dags att färga utväxten är det viktigt att du endast färgar håret som vuxit ut och inte hela längderna, gör man det så blir resultatet mörkare i längderna och även matt och glanslöst. Vill du fräscha upp längderna kan du istället de fem sista minuterna massera ut färgen på längderna, eller lägga en toning för att få ett jämt och fint resultat. Du behöver inte tona längderna varje gång du färgar utväxten, utan kanske var tredje. Använd hellre en färginpackning för att undvika slitage på håret.

 

5. FÄRG TAR BORT FÄRG

När du ska skölja så börja med att massera färgen i kanterna för att ta bort färg som kan ha fastnat på huden, kom ihåg att färg tar bort färg, tillsätt sedan lite vatten och massera upp färgen i håret. Jag tycker det är ett superbra knep för att få bort eventuella färgrester på huden! Skölj sedan noga och tvätta med schampo & balsam eller med medföljande efterbehandling om det är inkluderat i ditt kit.

 

SIST MEN INTE MINST…

Försök att inte tvätta håret på minst 24h efter din färgning, då kommer färgen hålla sig snygg längre. Kom ihåg att det är väldigt viktigt att använda produkter som är anpassade för ett färgat hår så du behåller glansen och lystern i färgen. Använd ett schampo & balsam som är färgbevarande.

06 okt, 2015
Erika Lyko

Tyck till om artikeln

4 gillar

Betyg & kommentarer

Skriv en kommentar
Lägg till bilder
 • för 2 veckor sedan

  Toning på utväxt?

  Hej.
  Tänkte färga mitt ljusslingade hår med toningen Loreal Paris Casting creme gloss 1010. Jag har dock en ganska stor utväxt som är råttfärgad.
  Kommer toningen ta på min utväxt och göra den gul/orange eller hur ska jag göra?
  Tack!!
  Gilla
  • Frisör på Lyko
   för 1 vecka sedan
   Hej Gabriella😊Den kommer att kunna ljusa upp din utväxt cirka två steg och blir då lite varmare i nyansen. Så önskar du inte detta så lägg den ej i botten.
   Gilla
 • för 4 månader sedan

  Hanna

  Hej! Jag har slingar mitt hår hos en frisör (ljusa)men tröttna och ville färga själv! Jag har lite råttfärg tycker jag och har lite röda pigment! Vad skulle du rekommendera, jag vill ha mellan blond men absolut inget gult! Har provat only love ljus blond 8.0 (tror de hette så) men tycker de blir lite gult av den 🙈😬 Tack på förhand! Med vänlig hälsning, Hanna
  Gilla
 • för 9 månader sedan

  Förstärka naturlig hårfärg?

  Hej!
  Jag har typ mörkmörkblont/ hår med lite koppriga nyanser (ofärgat alltså) och skulle vilja förstärka hårfärgen utan att det blir jättestor skillnad/ snabb tydlig utväxt eller sliter på håret. Hellre att det blir en gnutta ljusare än mörkare, om något. Vad kan du rekommendera för mig? Tack på förhand!
  Gilla
 • för 9 månader sedan

  färga håret ljusare

  hej.
  jag har färgat håret med L'ORÉAL PARIS EXCELLENCE CREME 4.54 KOPPAR MAHOGNYBRUN och har nu en utväxt som är av typ råttfärgad.. min fråga är om jag skulle vilja ljusa upp håret till lite askblond hur ska jag förbereda håret så de blir i några omgångar ..
  Gilla
 • för 12 månader sedan

  Ibtensivtoning 7.0

  Hej!

  Mitt egna hår ligger någonstans mellan en 6a och 7a. Jag har nu köpt en intensivtoning från er 7.0. Min fråga är om toningen är ljusare än mitt egna hår kommer det att ljusas upp då? Rädd att det ska gå åt det guldiga hållet!
  Gilla
  • Frisör på Lyko
   för 12 månader sedan
   Hej Elin Therese! Det kan endast ljusa upp ett ofärgat hår lite. Det går bra att blanda en 6 och en 7 från samma märke och serie.
   Gilla
 • för 12 månader sedan

  Hårfärg

  Hej! Var inne i en av ers butiker idag för att köpa toning. Jag har precis tonat mitt hår i en mörkblond 600 naturell. Tyckte detta blev lite för mörkt och försöker nu tvätta ut det mesta. Hon i butiken rekommenderade en 7a som nog är nära min naturella. Min fråga är om 7an är ljusare än mitt egna kommer då mitt hår ljusas upp? Och om det finns gammal toning kvar kommer den bli mörkare ( för på färg? ) mvh/Elin
  Gilla
 • för 12 månader sedan

  Färga som min utväxt

  Hej
  Jag har slingat mitt hår ljusare under 1 års tid men nu vill jag färga tillbaka till min utväxt alltså naturliga hårfärg som jag har, vilket är kall ask brun typ är det något jag kan göra hemma själv?
  Så här ser mitt hur ut idag
  Gilla
  • Frisör på Lyko
   för 12 månader sedan
   Hej Emelie! Det är lite svårt att tips om en specifik färg då jag inte riktigt kan se din utväxt. För att inte bli mörkare än utväxten så skulle jag kunna tänka mig att en kall 8 eller 7 kan bli bra. Besök gärna någon av våra butiker som då lättare kan rekommendera en färg då de kan se ditt hår.
   Gilla
 • för 17 månader sedan

  Färga håret

  Hej,
  Kan jag färga håret brunt när jag har en rosa/lila färginpackning kvar i håret? Topparna är blekta, men min egna färg är ljusbrun/sandre.
  1 gillar
  • för 17 månader sedan
   Okej. Tack för hjälpen 😃
   Gilla

Nyheter och erbjudanden

Anmäl dig för nyhetsbrev och sms här!

Följ oss

Kundtjänst

Copyright 2020