Guide till din signaturdoft

Detta med parfym är ju jättehärligt och jättesvårt. Hur hittar du din ultimata signaturdoft? Ska du utgå från din personlighet, din hud eller din stil? Eller kanske all of the above? Hur får du parfymen att hålla länge på huden? Vad ska du tänka på när du köper en parfym online? Lyko Magazine har intervjuat parfymexperterna Fredrik och Åsa och här delar de med sig av sina absolut bästa tips i denna guide till din signaturdoft!

16 nov, 2018
12 gillar
Åsa Grane, Content Manager på Saether

Åsa Grane arbetar som Content Manager på Saether, en parfymdistributör som jobbar med över 70 parfymmärken över hela norden. Saether jobbar blanda annat med märken som Calvin Klein, Dolce&Gabbana, Burberry, Prada och Chloé.


- Jag minns tydligt när jag köpte min första egna parfym som jag själv valde ut. Det var DKNY:s idag nästintill klassiska, ”äpple” Be Delicious EdP och jag kände mig så ”med i gänget” när jag köpt den. Jag var långt ifrån ensam om att ha just den parfymen och jag tror många i min ålder har upplevt ett liknande minne med den.Hur hittar en sin ”signaturdoft”? Hur vad ska en utgå ifrån och hur ska en tänka?

- Personligen tycker jag att det finns för många fina dofter för att begränsa sig till en signaturdoft, tänk istället på parfym likt hur du klär dig! När jag ska på fest har jag inte samma kläder som en vanlig arbetsdag och på samma sätt tycker jag man ska ha en doftgarderob att välja bland: olika dofter passar bättre till olika tillfällen. OM man vill begränsa sig till en så är det viktigaste att tänka på att det är en doft du känner dig bekväm i och passar till det mesta.

Hur ska en tänka när en handlar parfym på nätet?

- Det första man ska tänka på är att alltid handla från auktoriserade återförsäljare! Det innebär att webbshoppens sortiment kommer direkt från leverantören eller distributören som representerar varumärket i landet. Då är produkterna garanterat äkta vilket inte alltid är fallet hos en icke auktoriserad återförsäljare. Ha som tumregel att för billigt är ofta för bra för att vara sant. Bäst är givetvis om du doftat på parfymen innan så du vet att du tycker om den. Har du inte möjlighet till detta är ett tips att kika på vilka doftnoter och vilken doftfamilj parfymer du uppskattat och haft tidigare tillhör. På så sätt får du ett hum om vad du tycker om för typ av doft inför ditt nästa köp.

När du ska prova ut en ny parfym - ha inte för bråttom

Vad är dina fyra absolut bästa ”dos and dont’s” när det kommer till parfym?

Dos

 • När du ska prova ut en ny parfym - ha inte för bråttom. Spraya på en blotter och vänta i 20 sek innan du doftar, annars finns risken att det enda du känner är alkohol. Välj ut två parfymer du tycker bäst om och spraya sedan på handlederna – parfym kan dofta annorlunda på olika människor.

 • Våga fråga om hjälp! Att ge sig ut i doftdjungeln på egen hand är inte alls lätt och personal i butik eller online är ofta väldigt kunnig. Jag lovar att du kommer upptäcka nya fantastiska dofter du aldrig annars hittat.

Dont's

 • När du sprayat på parfymen låt den torka in utan att röra den. Du ska inte gnugga handlederna mot varandra utan låt parfymmolekylerna få utvecklas på egen hand. 

 • Spraya inte för mycket, men absolut inte för lite heller! Jag upplever att många är rädda för att dofta för starkt och bara tar ett spray på bröstet, vid halsgropen. Det leder till att den som tydligast känner din doft är du själv eftersom du sprayat precis under näsan. Jag tycker ett spray på vardera handled och ett i nacken oftast är perfekt.
Doft sätter sig bättre på huden om den inte är torr. För bästa resultat återfuktar jag först med en bodylotion i samma serie som parfymen


Hur får en parfymen att ”hålla” på huden så länge som möjligt?

Doft sätter sig bättre på huden om den inte är torr. För bästa resultat återfuktar jag först med en bodylotion i samma serie som parfymen, låter den torka in och sprayar sedan. Det förstärker doften och den kommer sitta längre.

Åsas absoluta favoritdofter just nu är: Dolce & Gabbana The Only One, Chloé Absolu de Parfum och Narciso Rodriguez Rouge!

 Fredrik Johansson arbetar som Brand and Field Manager på Alf Sörensen, en distributör som arbetar med både parfym och hudvård inom skandinavien. Alf Sörensen jobbar bland annat med Bvlgari, Versace, Clean, Paul Smith, Moschino, Van Cleef & Arpels, Oscar de la Renta, Boucheron, Jimmy Choooch hudvården NUXE och Bio Beauté by NUXE. Fredrik har arbetat med parfymer i hela 21 år! 

- Jag har en doft, Bvlgari Eau Parfumee au The Vert, som jag bar på min första utlandssemester som vuxen. Än i dag så får jag härliga minnen när jag bär doften och kommer ihåg den semesterflirt som jag hade, säger Fredrik.

(Lyko säljer tyvärr inte "The Vert" så vi tipsar om "Pour Homme" istället från samma märke)

 

Hur hittar en sin ”signaturdoft”? Hur vad ska en utgå ifrån och hur ska en tänka?

- En signaturdoft väljer man sällan utan det är en doft som du älskar att bära och som många älskar när du bär. Dock så kan man ju leta potentiella signaturdofter. Leta då efter dofter som ger dig den känslan du eftersträvar. Stirra dig inte blind på ingredienser då dessa kan variera stort beroende på sammanhang och koncentration utav doften.


Hur ska en tänka när en handlar parfym på nätet?

- Det finns tyvärr idag en hel del oseriösa aktörer på marknaden. Tänk på att om en doft på en hemsida är ”för billig för att vara sant” så är det ofta något lurigt. Annars så skulle jag rekommendera att köpa produkter från en aktör som arbetar med småprover så att du har möjlighet att testa produkter innan du köper.


Våga testa nya dofter och våga spraya på ordentligt av en doft!


Vad är dina fyra bästa ”dos and dont’s” när det kommer till parfym?

 DO:

 •  Våga testa nya dofter och våga spraya på ordentligt av en doft. (Vissa av oss ”duttar” bara lite på handleden vilket inte ger det helhetsintryck som parfymören eftersträvat med doften.)
 • Använd även en matchande deo stick/shower gel/ body lotion.  Det förstärker helhetsintrycket och förlänger doftens varaktighet.

DONT'S

 • Gnugga inte in doften i huden. Spraya istället på lite avstånd så att doften, i form av en lätt mist, landar på huden.
 • Förvara inte dofter i direkt solljus – det gör att de ”lever” kortare.Hur får en parfymen att ”hålla” på huden så länge som möjligt? 

Våga applicera ordentligt!

-Använd matchande kroppsprodukter från samma serie. Om detta inte finns så se till att applicera doften på en väl återfuktad hud. Våga applicera ordentligt. Om du vill dofta lättare så välj en lättare doft men applicera ordentligt.Fredriks favoritparfymer just nu är: 

Versace The Dreamer -  Jag har härliga minnen till denna doft som jag sålde i slutet på 90-talet när jag arbetade på Harvey Nichols i Knightsbridge.

Mont Blanc Legend – En perfekt dagdoft som får mig att känna mig välklädd och väldoftande.

Bvlgari Man Wood Essence – En ny favorit. Så maskulin. Den lyckas mixa både en grön fräschör med ett härligt sensuellt djup.

 

 

av: Krizz norman
16 nov, 2018

Tyck till om artikeln

12 gillar

Betyg & kommentarer

Skriv en kommentar
Lägg till bilder
 • Frisör på Lyko
  för 14 månader sedan

  Lärde mig en hel del på detta

  Finns alltid något att lära som man inte visste tidigare, intressant läsning.
  3 gillar
  • för 11 månader sedan
   "Våga spraya på ordentligt!" Jo, jag tackar jag. Lär unga människor att inte häva på sig parfym så deras doft känns på flera meters avstånd. Det doftar inte gott i mängder! Tvärtom.. Dessutom är det hänsynslöst mot de som är parfymallergiker. Parfym ska anas och dofta endast då du kommer nära, sa man förr. Det tycker jag håller än.
   Gilla

Nyheter och erbjudanden

Anmäl dig för nyhetsbrev och sms här!

Följ oss

Kundtjänst

Copyright 2020