5x5 Foundationskola med Lyko

Våren är en tid för utrensning och förnyelse. Vad passar bättre än att då även se över din basgarderob? Och då menar jag inte kläder, jag menar din bas, din foundation, primers och concealers! Det är inte säker att vinterns heltäckande historia känns bra längre, men hur köper jag en foundation online? Och vad är det för trend som gäller just nu? Lyko Magazine har intervjuat fem makeupproffs med samma superkluriga frågor för att hjälpa dig hitta vårens bästa baser!

23 apr, 2019
9 gillar

Just nu har Lyko TEMAVECKOR med superbra pris på foundations, primers och concealer. Men, vi måste ju gå igenom VAD SOM ÄR VAD innan vi pratar med våra makeupproffs!  


Primer
En primer fungerar som en tunn grund för att jämna ut hudytan och finns med olika funktion beroende på behov. Du lägger en primer UNDER din foundation och en primer gör också att makeupen sitter bättre på plats. Fler fördelar med en primer kan vara att färgkorrigera, minska porstorleken eller ge extra mycket fukt. Foundation

En foundation är en hudfärgad kräm som ger en slät finish för både hudyta och hudton. Här finns det nästan lika många foundations som det finns hudtyper och önskemål, du behöver bara komma på vad du vill ha och vad du gillar! Lätt, täckande, torr hy, flytande, stift, mineralbaserad, applicera med borste, beauty blender eller pensel? Här på Lyko finns ALLT! Foundatiun läggs ovanpå din primer. Läs experternas tips för att hitta din perfekta match.Concealer

Concealers finns, precis som foundations, i flera olika varianter. Flytande, täckande, glowiga, matta eller med speciella formulas som motverkar blemmor. Concealer använder du för att täcka ojämnheter, mörka ringar under ögonen, utslag, finnar, röda partier eller ytliga blodkärl. Oavsett vilken sorts concealer du väljer så applicerar du den bäst i steg 3, efter din foundation. Ovanpå din concealer kan du sedan lägga ett puder, contoring och/eller en settingspray. 
5 vassa frågor till 5 vassa makeupexperter

Clara swartz, Butikschef Mall Of Scandinavia samt makeupproffs

Clara Swartz är både Butikschef på nyombyggda och DUBBELT så stora Lykobutiken som ligger i Mall of Scandinavia, hon är DESSUTOM extremt kunnig inom makeup och älskar att guida rätt i det stora produktutbudet som Lyko har. 

- Glowing skin is always in som vi säger på Lyko! 

1) Clara, nu är ju verkligen våren här och sommaren befinner sig runt hörnet. Hur ser trenden ut just nu för basmakeup? 
- Glowing skin is always in som vi säger på Lyko! En CC-cream, highlighter och buskiga bryn så är du hemma! Denna säsong tänker vi även på hållbara lösningar. Vi vill handla produkter där företagen tar sitt ansvar för miljön och innehåller mer naturliga ingredienser, säger Clara. 

2) HUR väljer jag ut en perfekt Foundation till min hud - enbart över nätet? 
- Fundera på vilken täckning du vill ha, leta efter ordet "semi" om du vill ha lättare täckning och "full coverage" om den ska vara fulltäckande. Många foundations brukar även anpassa sig efter hudtyp, så kolla upp om det står "for oily skin "for dry skin". Färgen är alltid svårast, men har du en rosa hudton ska du välja en foundation med gulare toner, och vice versa. Detta för att neutralisera hudfärgen, säger Clara. 

- Underskatta inte hudvårdsrutinen här.


3) HUR vet jag vad för slags basprodukter jag behöver? Behöver jag alltid använda en vattenfast primer eller en concealer i grönt?
 
- Gör din egen behovsanalys med de enkla frågorna "Har jag fet/torr/känslig hy?" "Vilka är mina problemområden?" "Vilka produkter kommer jag faktiskt använda i min dagliga makeuprutin?", säger Clara. 

4) HUR lägger jag en basmakeup som håller hela dagen? 
- Underskatta inte hudvårdsrutinen här. Att ha ett rent ansikte och ansiktskräm för rätt hudtyp kan göra under för en makeup. Sen skulle jag satsa på en bra primer, foundation, concealer och till sist ett transparent puder. DÅ håller det. 


5) Vad är DINA 3 bästa bas-tips?

 • 1. Primer är A-O för en perfekt basmakeup.
 • 2. Var inte rädd för GLOW. Man ser både piggare och fräschare ut med lyster.
 • 3. Att markera ögonbrynen lyfter hela ansiktet. Arbeta med lätt hand och fyll i glesa partier för ett naturlig look. 

Och HÄR är Claras absoluta topp TRE favorit produkter för den perfekta vår -och sommar looken:

Bästa primer - Ole Henriksen Truth banana brigth face primer
Bästa foundation - Estée Lauder Double Wear stay-in-place
Bästa concealer - bareMinerals bareskin serum concealer

 

Pauline B. Haara, Makeup artist & utbildare på L’Oréal

Pauline arbetar som Makeup artist & utbildare på L’Oréal.

1) Pauline, våren och sommaren befinner sig runt hörnet. Hur ser trenden ut just nu för basmakeup?

- Lyster och bronzing! Basen ska kännas lätt, fräsch, återfuktad och glowig, säger Pauline. 

2) HUR väljer jag ut en perfekt Foundation till min hud - enbart över nätet?

 - Jag tycker det är viktigt att du tänker på dessa frågor och sedan försöker hitta någonting som passar dig:

 • Ska din foundation vara lätt, medium eller fullt täckande?
 • Vilken formula föredrar du – flytande, krämig eller puder?
 • Har du en kall, varm eller neutral underton? Kommer du att lätt få färg nu när solen tittar fram?
 • Hur upplever du din hy? Behöver du en återfuktande foundation (torr till normal hy) eller en nermattande/oljefri foundation (kombinerad och oljig hy) , säger Paulne. 

 3) HUR vet jag vad för slags basprodukter jag behöver? Behöver jag alltid använda en vattenfast primer eller en concealer i grönt?

- Utgå efter din hudtyp. Är du torr i huden, då ska du satsa på en mer återfuktande primer så att din foundation smälter in mjukt i huden och avsluta med ett lättare puder. Har du en oljig och ojämn hy, välj då istället en oljefri primer som mattar ner t-zonen, fyller ut porerna och jämnar till hyn, säger Pauline. 

avsluta med att spraya setting spray igen för att låsa fast makeupen ordentligt!


4) HUR lägger jag en basmakeup som håller hela dagen?

- Använd en primer som är anpassad efter din hudtyp, efter basen – spraya setting spray och låt den lufttorka. Lägg sedan resten av din makeup (ögon, ögonbryn och läppar) – avsluta med att spraya setting spray igen för att låsa fast makeupen ordentligt, säger Pauline.

5) Vad är DINA 3 bästa bas-tips?

 • Jobba in din foundation och concealer med en fuktad blending sponge, produkten smälter in i huden lättare och basen blir flawless.
 • Glöm inte highlighter och lyster, oavsett ålder. Glowing skin is definitely in!
 • Avsluta alltid din makeup med en setting spray och vid behov - fyll på under dagen.

Pauline, kan du ge oss dina topp TRE favorit produkter för den perfekta vår -och sommar looken:

“Honey Dew Me Up”- NYX Professional Makeup (En återfuktande och vårdande primer som ger huden lyster och en fukt-boost!)

”Glow Chérie Natural Glow Enchancer” – L’Oréal Paris (En lätt kräm med lyster som du kan blanda med din foundation för att få en frisk, naturlig och glowig bas.)

“Instant Eraser Concealer” - Maybelline (En riktigt bra concealer som innehåller gojibär och mörka-ringar-reducerande ämnet Haloxyl™.)Martin Thun, Chief trainer Clarins Sweden


 

 

Martin Thun arbetar som Chief trainer på Clarins Sweden och kan allt om Clarins populära foundations. 


1) Martin, nu har vi vår och sommaren befinner sig runt hörnet. Hur ser trenden ut just nu för basmakeup?
- Visst är det härligt att våren och sommaren närmar sig. En snygg enkel basmakeup just nu skulle jag säga är en naturlig look med lyster. Lyster som ser ut att komma inifrån. Tänk less is more och använd gärna en primer som ger lyster tillsammans med en foundation som ger en naturlig men lite second skin effect, säger Martin

MEN, det är enkelt att ta kontakt med Lyko Social eller maila till kundservice

 

2) HUR väljer jag ut en perfekt Foundation till min hud - enbart över nätet?
- Man brukade alltid säga att bäst är att testa fram fysiskt i butik. MEN, det är enkelt att ta kontakt med Lyko Social eller maila till kundservice för att skicka vilka tidigare foundations man använt och nyanser för att kundservice ska kunna ta fram en motsvarande färg bland den foundation som du vill ha. Säg vad du vill ha för effekt så kommer du få den hjälp du behöver.

3) HUR vet jag vad för slags basprodukter jag behöver? Behöver jag alltid använda en vattenfast primer eller en concealer i grönt?
- En bra hållbar makeup har en bra grund. En bra grund kommer från en bra hudvårdsrutin under makeup, det är då man får det bästa resultatet. En primer gör att din makeup sitter bättre och kan även neutralisera olika ojämnheter antingen i form av finnar, ojämn hudton eller liknande. Anledningen till att jag använder primer är dels för att få makeup att sitta bättre men även att normalisera huden för att det ska bli så jämnt resultat som möjligt men även att framhäva det vackra varje person besitter - inte dölja. En primer för varje behov eller en global som passar en vardaglig make, säger Martin. 

4) HUR lägger jag en basmakeup som håller hela dagen?
- Med en bra hudvårdsrutin! 

 • Primer (Tänk att primer får allt att sitta bättre)
 • Less is more- foundation utefter ditt behov och efter ditt mål med din make. 
 • Concealer- mörka ringar, finnar, ojämnheter. I vissa fall får man bygga för att dölja men ännu en gång- Less is more.
 • Liv och lyster- Glöm inte att rouge/bronzing/highlighter är det som gör din make levande. Våga chansa med färger som går utanför din safety zone. Som tar fram det vackra.
 • Setting powder, setting spray/fix makeup spray. 

5) Vad är DINA 3 bästa bas-tips?
- Som ni säkert förstått av mina tidigare svar: Less is more- tänk framhäv mer än dölja. Efter foundation är lagd, ett lätt tryck med händerna över ansiktet för att få foundation att smälta in i huden. Tänk utanför boxen. En rouge kan vara en snygg ögonskugga. En ljus ögonskugga kan vara en snygg highlighter osv. Ha kul med makeup. Våga, testa. Det värsta som kan hända är att man får börja om, säger Martin.

Ha kul med makeup. Våga, testa. Det värsta som kan hända är att man får börja om

 

Tre favoriter:

1. SOS primer nr 00 från Clarins. Lyster som ser ut att komma inifrån. Grymt resultat varje gång.
2. Instant Concealer från Clarins. Bra och naturligt täckning, hudvårdande och dessutom 15 ml som räcker länge.
3.Skin Illusion från Clarins, flytande foundation som ger en second skin effect. Går att få en högre täckningsgrad. Naturligt och snyggt resultat.

 

  

Robin Werner, PR & Training Manager Color Cosmetics MUA

 

Robin Werner arbetar som PR & Training Manager Color Cosmetics och är även Make Up Artist.

Robin! Nu kommer den! Våren och sommaren! Hur ser trenden ut just nu för basmakeup?
- Lätta, ljusreflekterande baser är sommarens must have. Ingen hård contouring eller bländande highlight. ”Naturligt skimmer” i stort sett hela basen, säger Robin.

- Uteslut det du inte behöver först

HUR väljer jag ut en perfekt Foundation till min hud - enbart över nätet?
- Uteslut det du inte behöver först. Tex. Mattgörande foundation om du har torr hy, heltäckande om du vill ha en lätt bas osv. Titta sedan på dom egenskaper du tror kan passa dig tex, lystergivande, återfuktande osv. Välj sedan efter prisklass och varumärken som tilltalar dig. Färgval kan man se lite lättare på youtube där det finns mängder med foundations recensioner, säger Robin.

HUR vet jag vad för slags basprodukter jag behöver? Behöver jag alltid använda en vattenfast primer eller en concealer i grönt? 
- Fråga dig själv vad du är ute efter. Om du upplever att din foundation blir blank och kladdig, så är det kanske ett transparant puder du behöver. Dina mörka ringa under ögonen kanske inte täcks av din befintliga bas, då behöver du en concealer.

Mörka ringar under ögon döljs bäst av en concealer med orange underton

HUR lägger jag en basmakeup som håller hela dagen?
- Förbered huden med en bra fuktkräm, följt av en primer som passar dig. (Det finns bla. mattgörnade, färgkorrigerande, lystergivande osv) använd en makeupprodukt som beskriver det du är ute efter, tex heltäckande, mediumtäckande eller kanske bara utjämnande. Fixera med ett puder och slutligen med en makeupfix-spray.

Vad är DINA 3 bästa bas-tips? 

 • En vinterfoundation med mycket hög fukthalt och mattare finish, en sommarfoundation med spf med lyster. Under vår & höst kan man blanda dessa två för att få ut fler nyanser och typer av de foundations du redan har hemma.
 • Införskaffa en concealerpalett med blandade nyanser. Mörka ringar under ögon döljs bäst av en concealer med orange underton, medans röda kvisslor och annat behöver en concealer med grön underton för bästa resultat.
 • Lägg lite fuktkräm på en svamp eller på en foundationborste och svep den lite lätt vid käken/halsen för att mjuka upp ev. sminkränder där man avslutat sin bas.


Robins favoritprodukter: 

1. Max Factor Radiant Lift-Lystergivande foundation med SPF30  (Även nominerad i Swedish Beauty Awards 2019)

2. Max Factor Miracle Veil löspuder- Underbart löspuder med naturligt lyster med hjälp av safirpuder. Transparant, vilket gör att den passar alla! ( Om jag ej får välja denna pga att det är ett puder så väljer jag istället Miracle Touch foundationpuder som numera innehåller hyaloronsyra som är extremt återfuktande och en läkande boost för huden)

3. Rimmel Insta fix & Go- Primer och Settingspray. Två i ett! Gör att makeupen sitter där den ska. Ger en uppfriskande och naturlig känsla efter några spray (både innan och efter applicering av makeup) Doftar dessutom fräscht! 

Mimmi Cederstrand,  Marketing Manager Makeup Dermarome

 

Mimmi Cederstrand arbetar som Marketing Manager för Makeup på Dermarome som är agentur i Sverige för bla bareMinerals, The Ordinary, Buxom och Smith & Cult. 


1) Nu du Mimmi! Hur ser trenden ut just denna vår och sommar just för basmakeup?
- Inför varje årstid bör man se över vilken foundation som passar bäst, det är inte säkert att den som passar bäst under vintersäsongen är den optimala på sommaren. På bareMinerals brukar vi pata om att man kan ha en Foundationgarderob. På sommaren kanske du inte önskar lika täckande foundation och det är bra att välja en foundation med SPF. På sommaren vill huden också ha mycket fukt då passar tex Complexion Rescue Hydrating Gel Cream SPF 30 som har både fördelarna från en BB och en CC cream och ger en ökad fuktnivå i huden med upp till 215%, säger Mimmi. - Inför varje årstid bör man se över vilken foundation som passar bäst, det är inte säkert att den som passar bäst under vintersäsongen är den optimala på sommaren.


2) HUR väljer jag ut en perfekt Foundation till min hud -
enbart över nätet?  
- Jag skulle tipsa om att läsa på om olika foundation format för att se vilket format som du tycker passar dig bäst. Titta extra på vilka egenskaper foundation har om det är återfuktande, är bra för en problemhud eller tex är anpassad för en hud som lätt blir glansig. Läs också på om hur de olika foundation täcker och om de ger lyster eller är matterande, säger Mimmi. 


3) HUR vet jag vad för slags basprodukter jag behöver? Behöver jag alltid använda en vattenfast primer eller en concealer i grönt? 
- Tänk vilket behov din hud har, om du tex är torr eller lätt blir glansig, och vilket resultat du vill ha, heltäckande, naturligt, lyster eller mattfinish. Men du behöver naturligtvis också tänka efter vilka format du gillar bäst, säger Mimmi. 

SPF är ett måste!

4) HUR lägger jag en basmakeup som håller hela dagen? 
- Underlaget är alltid viktigt se därför till att ha en bra hudvårsrutin. Om du vill ha en bas som håller hela dagen skulle jag rekommendera att börja med en primer som gör att basen sitter längre men också att du får ett jämnt underlag. Applicera din foundation och avsluta med att fixera med ett puder tex bareMinerals Mineral Veil eller en Setting Spray, säger Mimmi. 

5) Vad är DINA 3 bästa bas-tips?
 • Jag väljer alltid en Foundation som också är vårdande för huden, som inte täpper till och ger ett naturligt resultat. SPF är ett måste!
 • Jag gillar foundations som jag kan bygga upp täckningen med då kan jag lägga en lättare täckning till vardags och mer heltäckande när det är fest.
 • Jag tycker också det är viktigt med bra borstar som är anpassade efter foundation formatet jag valt det gör appliceringen läggare och resultatet mycket snyggare. 

Och här kommer Mimmis tre bästa basprodukter: 

Original Foundation SPF 15, barePRO 16-Hour Full Coverage Concealer och Prime Time Original Primer

Av: skönhetsredaktör krizz norman
23 apr, 2019

Tyck till om artikeln

9 gillar

Betyg & kommentarer

Skriv en kommentar
Lägg till bilder

Bli först med att ge din åsikt om artikeln

Nyheter och erbjudanden

Anmäl dig för nyhetsbrev och sms här!

Följ oss

Kundtjänst

Copyright 2020
lek loss med 55.OOO skönhetsprodukter