Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Hårets livscykel och faser

På huvudet har varje människa ca 100-150.000 hårsäckar. Håret växer i genomsnitt 1-1,5 cm/månad, dvs 15 cm/år.Varje dag tappar man naturligt mellan 60-100 hårstrån från huvudet. Håret bildas, växer och faller ut från hårsäcken under det som kallas "livscykel". Varje hårsäck har i genomsnitt 25 livscyklar. Det betyder att en människa tappar hårstrån från en och samma hårsäck 25 gånger under ett liv.

Alla hårsäckar har en livscykel med tillväxtfas (anagen, 3-5år), vilofas (katagen, 3-4 veckor) och övergångsfas (telogen, 3-4 månader).Tillväxtfasen varar längst eftersom det är då som håret växer och blir långt. I vilofasen har hårstrået slutat att växa och i övergångsfasen lossnar hårstrået från hårsäcken och faller av. Ett nytt hårstrå är på väg. För en och samma hårsäck sker detta 25 gånger under en människas liv.

Balansen i hårets livscyklar

Balansen kan rubbas i hårets livscyklar och man börjar tappa håret i större mängder än normalt. Anledningarna till detta kan vara många. Man gör skillnad på periodiskt och varaktigt håravfall.

Periodiskt håravfall

En normal livscykel för ett hår kan störas och leda till att man tappar mycket hår innan håret hunnit igenom sin normala tillväxtfas. Orsaken kan vara:

  • Säsongsskiftningar
  • Fysisk stress (kirurgiska ingrepp, blödningar, långvarig hög feber, mm)
  • Graviditet (hormonobalans)

Det som händer är att en överproduktion av kollagen (Ett protein som fungerar som stödjevävnad) i hårbotten orsakar en kollagensamling som stelnar runt hårsäcken. Hårroten kläms ihop och förlorar fästet i hårbotten.
Den försämrade cirkulationen i hårbotten till följd av kollagensamlingen gör att hårsäcken får otillräckligt med näring. Det bidrar till att hårstrået tunnas ut och fästet försvagas.

Redken & Loreal har produkter som bygger på dessa studier.

Skönhetstips

40 BUTIKER
Nyheter och erbjudanden
Följ oss

Kundtjänst

Copyright 2018