Skippa den farliga Russian manicure och gör en säker scandi istället!

Russian nails, eller Russian manicure, trendar stort, men kan vara farligt för dina naglar! Den svenska experten Frida Selkirk har skapat en säker kopia: scandi manicure.

12 jan, 2024
2 gillar
My namne is Frida. Frida Selkirk. 007 Nagelninja.

Om du har sett på TV, öppnat ett modemagasin eller slagit på en podd på senaste så har du säkerligen stött på den oefterhärmliga nagelgurun Frida Selkirk. I sin helt nya, helt magiskt mysigt inredda lokal i Stockholm (vad sägs om ett enormt strutsskelett i guld?) träffar vi Frida, som nu även kan titulera sig uppfinnaren av den nya: scandi manicure!

Vad är en Russian manicure?  

Hej Frida! Vi måste ju börja med att bena ut: vad ÄR en russian manikyr?

– En Russian manicure slipar både ovanpå nagelbanden, och in under nagelband OCH ovanpå nagelplattan - med en elfil! Och det på ett ganska aggressivt sätt. Du slipar och tar bort mycket hud och nagel, eftersom du vill ha ett resultat som inte visar någon som helst ojämnhet. Det ska vara helt cleant! Helt lent. Det finns alltså inget nagelband kvar, ingen skarp kant!

1. Runt nagelbanden kan det komma in bakterier då barriären är bortslipad. 

2. Nagelplattan slipas tunn och kan börja göra riktigt ont. 


Men det låter ju både smärtsamt och även farligt? Hur kan det ha blivit så poppis?


– Jo, men jag fattar att det har blivit en liten ”trend”. För en russian nail SER ju väldigt coolt ut på bild. Det är en heeelt slät yta. Docklooken! Och den looken kan du bara få genom att jobba hårt med elfilen och slipa ner nagel och nagelband så det blir jämt och platt.

Är Russian manicure farligt? 

Jo, visst coolt och så, men…det låter inte så bra?

– Problemet är ju att du tar bort ALLT ditt naturliga skydd med denna hårda elfil, så du får lätt infektioner runt nagelbanden. Du slipar under och ovanpå dina nagelband. Och om du tar bort så mycket hud så triggas huden att växa ÄNNU mer, såklart, den vill ju skydda sig. Det är därför vi får förhårdnader, säger Frida och fortsätter:


– Dessutom så kommer din nagel att växa ut med en grop för du har ju slipat ner den. Så då kommer du kanske känna att du MÅSTE tillbaka och fortsätta göra en russian manicure, för det växer ju inte ut snyggt.

Visa detta inlägg på Instagram

Ett inlägg delat av Gabriela P (@merlin_nails)


Så med all denna negativa information…vad var det som inspirerade dig skapa en scandi manicure?  


– Ja, men jag ser ju hur coolt resultatet blir av en ”russian”, och jag ser hur populärt det ändå är. Och jag älskar ju trender! Det finns ”nåt där” så att säga. Det är så cleant och annorlunda. Så jag kom på att jag skulle vilja använda lite av den ”russian-tekniken” men göra en snäll variant. En variant som inte är skadlig för nageln eller kan orsaka infektioner. En clean och kompetent, jättesnäll-scandi-variant, säger Frida.

 

Aha! Men hur har du gjort det då?


–  Ja, men det visade sig att min leverantör precis har fått in en helt ny, ”nästa generations elfil” för naglar. Den filen slipar med färre varv per sekund vilket gör att det inte bränns eller gör stor skada. Och det finns bättre bits, alltså själva slipytan, som är mycket säkrare att använda. Så utifrån den började jag testa runt och fundera på vad vi skulle kunna göra!

Den snällare scandi manicure ger nästintill samma resultat som Russian manicure utan att vara lika invasiv.


Okej, men HUR kan du göra en russian maincure säker och mindre ”infektionsbenägen?”

– Ja men grejen är att vi absolut INTE använder elfil här på salongen. På naglarna. När vi gör vår scandi manicure så arbetar vi med elfilen bara på huden! För vi skulle aldrig slipa ner naglarna på det sättet som man gör i en russian, det kan jag verkligen inte stå för, säger Frida och fortsätter:

– Och det också väldigt försiktigt, det vi gör på nagelbanden. Men det blir snyggt, du får samma känsla som en russian manicure utan att det blir farligt. Och under hösten och vintern är det faktiskt en bra teknik att använda på tjocka, torra nagelband. Men, du behöver vara sjukt stadig på handen för att göra detta! Så det är bara de som har vår Mastersutbildning, vilket är fyra personer, som får utföra en scandi manicure!


Den säkrare scandi manicure, steg för steg.



Wow! Men det låter ju toppenbra! Har ”scandi” blivit lika poppis som en ”russian” ännu?

– Mja, inte ännu kanske, men vi använder mest vår scandi manicure som en tilläggsbehandling. Det är ju toppen för en person som har mycket, tjocka och hårda nagelband. För det kommer inte att trigga någon tillväxt om man inte tar för mycket på nagelbanden. Det är därför det är så viktigt med utbildning och erfarenhet.


Så vem passar det att göra en scandi manicure?

– Om du har väldigt mycket och hårda nagelband. Hårt på sidorna och hårt under och framför nageln. Det är klart att vi kommer långt med en vanlig manikyr, men vi kommer ännu längre med en scandi manicure. Men har du ”mjuka nagelband”, eller nästan inga nagelband alls så ska du ju absolut inte göra detta.



Snabba frågor och svar om russian manicure

 

  • Vad är skillnader på russian manicure och en vanlig manikyr?

    – I en Russian manicure tar du bort ALLT. Och du gör det med elfil. Och du tar bort även frisk hud, inte bara torr eller skadad hud som vi kan behandla och smörja. En Russian manicure slipar ner huden till köttet. Bort med all skyddsbarriär.

 

  • Skillnader på russian manicure och scandi manicure:

    – Vi har förkortat och förenklat en russian manicure genom att ta bort steg, speciellt de steg som innebär att man slipar på nageln. Vi är också så mycket snällare i nedslipningen så du behöver inte känna att du ”måste” komma tillbaka när det har vuxit ut igen.

 

  • Vad kommer hända med trenden Russian manicure i framtiden?

    – Det är en ju svår trend att bära om du är en ”vanlig” människa med allt det vi utsätter händerna för. Trenden är inte stor i Sverige, den är bara stor på Instagram. Men det är många som är nyfikna! Det är ju lite för att en rysk manikyr sägs vara ”farlig” och ”förbjuden”. Det blir ju spännande såklart. Men nu finns det ju äntligen en säker variant så varför ska man göra den farliga?



Faktaruta om Frida Selkirk - över 30 års erfarenhet som nagelstylist

Kändisnaglar fixade på: Mariah Carey, Demi Moore, Malin Åkerman, Serena Williams

Känd för: driver flera framgångsrika nagelvårdsföretag, flera salonger och pratar naglar i podden ”Nagelpodden”

I media: syns ofta på Nyhetsmorgon i TV4, stylar modeller på catwalks och för plåtningar till modemagasin

Innovation: uppfinnare av "Scandi manicure" och ”Signature treatment”

Finns: i nyöppnad, vackert inredd lokal i Stockholm under namnet "Frida Selkirk Studios"

Instagram: @FridaSelkirk

 



 

12 jan, 2024
Av: Skönhetsredaktör Krizz Lowélion

Tyck till om artikeln

2 gillar

Betyg & kommentarer

Skriv en kommentar

Bli först med att ge din åsikt om artikeln

Nyheter och erbjudanden

Bli medlem i vår kundklubb och ta del av våra nyhetsbrev och sms så att du inte missar några erbjudanden eller kampanjer!

Följ oss

Kundtjänst

Information

Copyright 2024